Мобилни Мрежи

Китай почти постигна целта си за половин милион 5G базови станции

Владимир Владков

Китай е близо до достигането на целта си да разгърне впечатляващите 500 000 5G мобилни базови станции до края на 2020 г.

Телекомите в страната са инсталирали 480 000 5G сайта, т.е. 96% от крайната цел, обяви South China Morning Post, цитирайки Министерството на индустрията и ИТ.

На базата на финансовите доклади на трите големи китайски телекома за първата половина на годината, се изчислява, че общо те са инсталирали 82 000 5G базови станции през последните два месеца и половина. С подобни числа е лесно да се предположи, че те няма да се затруднят да монтират останалите 20 000 станции до края на годината.

Както може да се очаква, China Mobile е успяла да изгради най-много станции, след като приключи 188 000 5G сайта в над 50 града до края на юни. Но общите усилия на China Telecom и China Unicom също оказват голямо въздействие. Двата телекома участват в обща инициатива за разпространение на 5G и са инсталирали 210 000 5G базови станции, включително 150 000 през първите шест месеца на годината. China Unicom заяви, че е монтирала "над 100 000" от тях, което означава, че China Telecom е постигнала приблизително същия брой инсталации.

Наскоро China Unicom заяви, че споделеният мрежов проект с China Telecom - наречен "съвместно изграждане, съвместно споделяне" се оказва толкова успешен, че двете компании ще го разширят към 4G и други области, "за да подобрят допълнително ефективността на използване на ресурсите". Това е добра идея, особено за държава с размерите на Китай.

Огромното население на Китай осигурява много интересен и вълнуващ пазар, когато става въпрос за развитие на 5G. Последните данни, споделени от министъра на ИТ Сяо Яцин, цитиран от Xinhua News, показват, че 5G потребителите в Китай са над 60 милиона. Това е с няколко десетки милиона по-малко от правителствените данни, обявени в края на юли, въпреки че се признава, че тези статистически данни се отнасят конкретно до 5G терминални връзки, което може да означава нещо различно.

Както и да го погледнем обаче, в Китай вече има много 5G абонаменти и те ще продължат да растат, като телекомуникационните компании работят усилено, за да предложат ползите, които обещава технологията.

"Докато изграждаме 5G мрежа, ние поставихме по-голям фокус върху ускоряването на популяризирането на 5G приложения, обяви China Unicom при представянето за първото полугодие. "За да отговорим на нуждите на масовия пазар, стартирахме функционални услуги като излъчвания на живо с ултрависока разделителна способност, облачно базирани игри и облачни VR решения, които са предназначени да бъдат вълнуващи и ангажиращи, както и да предоставят най-висококачествена информация и телекомуникационни услуги за нашите клиенти", казаха от телекома.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X