Операторски Технологии

Qualcomm и Ericsson поставиха рекорд за пренос на данни през 5G mmWave

Иван Гайдаров

Qualcomm, Ericsson и Casa Systems съвместно поставиха световен рекорд за трафик на 5G NR данни с разширен обхват през mmWave, достигайки 3,8 км в скорошно изпитание на технологията в Австралия.

Това постижение определено заслужава внимание, като се има предвид, че mmWave има много малък обхват и при нормални обстоятелства губи качеството си след от около 1 км в атмосферата, което означава, че няма как да бъдат използвани за комуникационни цели. С оглед на това, тестът на трите компании означава, че те са успели да разширят ефективния обхват на 5G сигнала през mmWave с почти четири пъти. Изпитанието е проведено във Виктория, Австралия в края на юни, но не е ясно защо организациите съобщават това чак сега.

Ключовите компоненти на успешния тест включват радио хардуер на Ericsson, разчитащ на специален софтуер с разширен обхват, и Snapdragon X55 5G Modem-RF система на Qualcomm с антенен модул QTM527 mmWave, разположена в помещения за клиенти с фиксиран безжичен достъп на технологичната компания Casa Systems. Трите компании, участващи в изпитанието, се надяват, че обнадеждаващият резултат може да помогне да се убедят телекомуникационните оператори в жизнеспособността на използването на 5G за предоставяне на широколентов достъп, особено на места, които не може да се очаква да бъдат захранени чрез кабелен интернет.

Като цяло, терминът mmWave технически се отнася до честотните ленти между 30GHz и 300GHz, но се използва значително по свободно в комерсиален аспект. В много случаи честотата 28MHz също е наричана mmWave. Това е от значение, защото колкото по-ниска е честотата, толкова по-дълъг е обхватът, но честотната лента е по-малка.

"Този основен етап е първата стъпка в използването на mmWave за 5G трансфер на данни с удължен обхват. Нашето сътрудничество с Casa Systems и Ericsson проправя пътя за внедряване на фиксирани широколентови услуги за широко покритие в градска, крайградска и извънградска среда", коментира Гаутам Шеоран, старши директор по продуктовия мениджмънт в Qualcomm.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X