Мобилни Мрежи

47 оператори по света тестват и внедряват 5G Stand-Alone мрежи, според GSA

Владимир Владков

Неотдавнашните съобщения за първите стартирани пълнофункционални 5G самостоятелни (Stand-Alone - SA) мрежи придвижиха технологията 5G в нова ера. Именно затова и организацията GSA вече няма да следи само разгръщането на 5G технологии, но и ще следи и документира появата на следващото поколение 5G мрежи, които не зависят от LTE, както и устройствата, които могат да работят с тях.

Тестови внедрявания
Мрежите 5G Standalone могат да бъдат разгърнати при различни сценарии: като надграден слой на публични 5G non-standalone (NSA) мрежи, като "инсталация на зелено" на 5G на оператор на публична мрежа без отделна LTE мрежа, или като разгръщане на частна мрежа за предприятия, енергийни компании, образователни или правителствени институции, изискващи собствена частна кампусна мрежа.

GSA е идентифицирала 47 оператори от 24 страни по света, които са инвестирали в публични 5G SA мрежи (под формата на тестове, планирали или започнати инсталации). Освен това голяма част от тези оператори тестват, провеждат пилотни внедрявания или вече инсталират 5G SA технологии за частни мрежи.

За два телекома се знае, че са задействали публични 5G SA мрежи : T-Mobile в САЩ, като използва спектър от 600 MHz в национален мащаб, и RAIN в част от Кейптаун в Южна Африка, за да поддържа 5G FWA услуги. Същевременно Telstra в Австралия е разгърнала 5G опорна мрежа и заяви, че е готова да задейства своята 5G SA мрежа когато има достатъчно количество от подходящи устройства на австралийския пазар. Освен тези 3 телекома, поне още 9 оператори планират да стартират 5G SA до края на 2020.

Почти всички оператори, инвестирали в 5G SA, първо са стартирали 5G non-standalone мрежи, а по-късно са преминали към 5G самостоятелни мрежи.

153 обявени 5G устройства
GSA следи и наличието на 5G устройства за крайни потребители в своята база данни GAMBoD. Асоциацията вече знае за 153 обявени от 39 доставчика устройства, за които производителите твърдят, че поддържат 5G SA. От тях 81 устройства вече се продават, като те са част от портфолиото на 18 доставчика. Преобладават телефоните (почти 73%), следват CPE устройства за вътрешна и външна инсталация.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X