Мобилни Мрежи

GSMA даде "първа зелена светлина" за сигурността на оборудването на големите доставчици

Владимир Владков

Асоциацията на мобилните оператори GSMA обяви, че Huawei, ZTE, Ericsson и Nokia са преминали успешно независимия одит на сигурността, осъществен за процесите за продуктови разработки и управление на жизнения им цикъл. В момента те са подали и мрежови комплекти за оценка по време на втория кръг от тестовете.

Проучванията на процесите и оборудването на доставчиците са направени като част от схемата за оценка на сигурността на мрежовото оборудване (NESAS), създадена от GSMA и стандартизиращата организация 3GPP. Тази схема е проектирана да подобри нивата на сигурността в цялата мобилна индустрия, като фокусът е върху доставчиците по отношение на цялата им верига на доставки.

След като и четирите компании за преминали първия етап на одобренията, сега производителите ще доставят специфични части от оборудването на одобрени лаборатории, които ще ги оценяват.

Резултатите се предоставят на производителя, като от тях зависи дали ще предадат тази информация на потребителите или ще я направят публично достояние.

GSMA отбелязва, че схемата ще позволи на производителите да демонстрират, че оборудването отговаря на унифицирани стандарти, избягват се несъответствията между изискванията на различните страни и региони.

Главният технически директор на GSMA Алекс Синклер заяви, че съдействайки за тестовете NESAS производителите помагат на мрежовите оператори да вземат информирани решения относно разработката на защитени продукти.

Организацията добавя, че проектът представлява "критична браншова инициатива, която повишава прозрачността и стимулира доставчиците да разработват и поддържат мрежово оборудване по начин, който предпазва операторите и техните потребители, като могат да покрият националните изисквания за сигурност.

Новината идва в момент, в който сигурността на веригата за доставки продължава да бъде критичен проблем, а някои държави забраниха използването на оборудване на китайските производители при изграждането на 5G мрежи, а в други страни властите започват да провеждат цялостна оценка на веригата за доставки на 5G решенията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X