Мобилни Мрежи

В Германия започват дебата за бъдещето на 4G честотите

Иван Гайдаров

Германският комуникационен регулатор започна консултации относно бъдещото използване на радиочестотния спектър, предоставен на 4G аукцион през 2010 г., тъй като лицензите за честотите навлизат в последните си пет години валидност.

В своя документ Frequency Compass 2020, от Bundesnetzagentur заявяват, че искат да гарантират, че нямада има "застой в разширяването на мрежата", причинен от лицензите, разпределени през 2010 г. за блокове в 800MHz, 1800MHz и 2.6GHz спектрите, изтичащи в края на 2025 г. От институцията добавят, че ще се стремят да решат евентуалните проблеми сега, за да се гарантира, че на притежателите на лицензи е осигурено най-високото ниво на правна сигурност, които да позволят бъдещо планиране.

Първоначалните консултации със заинтересованите страни, поканени да представят плановете си относно бъдещото използване на честотите, приключват на 23 октомври.

За да вземе окончателното си решение относно съдбата на активите, регулаторът ще оцени плановете, интересите на трети страни и правилата, публикувани в новия закон за телекомуникациите в страната, който се очаква да се приеме скоро.

В свое изявление президентът на Bundesnetzagentur Йохен Хоман казва: "Мобилните комуникации се развиват динамично и подходящите честоти са решаващ ресурс за по-нататъшното им развитие. Следователно започваме да изясняваме въпросите относно предоставянето на честоти за мобилни комуникации от 2026 г. нататък".

Vodafone, Telefonica Deutschland, Deutsche Telekom и вече несъществуващия E-Plus са изразходили общо 4,4 милиарда евро по време на търга за спектър през 2010 г. Пет години по-късно операторите инвестираха още 5 милиарда евро общо за нови разпределения, тъй като изграждането на 4G мрежата продължаваше. Лицензите за тези блокове изтичат в края на 2033 година.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X