Операторски Технологии

5G е важен фактор за въглеродно неутралното бъдеще

Иван Гайдаров

От телекомуникационния оператор O2 UK прогнозират, че 5G може значително да намали въглеродните емисии в Обединеното кралство в рамките на следващите 15 години, като най-голямата редукция се очаква да бъде в сферите на комуналните услуги и енергийния сектор за дома.

Изследванията на оператора сочат, че мрежите от ново поколение ще спестят до 209 мегатона от CO2 емисиите на страната до 2035 г. Според операторът технологията е жизненоважна за постигането на целите на Обединеното кралство за въглероден неутралитет до 2050 г. Общите емисии само на Англия през 2018 г. възлизат на 280 мегатона.

Прогнозите сочат, че интелигентните технологии ще намалят със 181 мегатона въглеродните емисии от сектора на битовата енергия и комуналните услуги за 15-годишния период. От оператора обясняват, че 5G може да намали консумацията на енергия, като даде възможност за ултра бърза комуникация между машините или разгръщане на интелигентни електромери, способни да проследяват потреблението.

Изпълнителният директор на O2 UK Марк Еванс коментира, че свързаните технологии, активирани от 4G и 5G, "биха могли да осигурят зелена революция през следващото десетилетие и след това". Той подчертава възможността на Обединеното кралство "да стане водещ приемник на 5G и да разгърне силата на свързаните решения, за да изгради по-екологично бъдеще за поколенията".

Компанията потвърди целта си да изгради първата мобилна мрежа в Обединеното кралство до 2025 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X