Мобилни Мрежи

Ericsson ще прави и 5G радиомрежата на Deutsche Telekom

Владимир Владков

Ericsson и германският оператор Deutsche Telekom засилват партньорството си с многогодишна сделка, с която шведската компания ще разгърне своята 5G мрежа за радиодостъп (RAN) на територията на цяла Германия. DT - най-големият оператор по приходи в Европа, ще надгради някои от мобилните си сайтове до най-новия 5G стандарт, като за целта бъдат използвани продуктите и решенията от портфолиото Radio System на Ericsson. Сделката за 5G допълва споразумението за "multi-RAN", като Deutsche Telekom предприема следващата стъпка след успешното модернизиране на нейните 2G, 3G и 4G радио мрежи, което Ericsson осъществи през последните две години.

Решението Ericsson Spectrum Sharing също ще бъде внедрено, като то ще позволи на Deutsche Telekom динамично да управлява 4G и 5G трафика в своята мрежа чрез ефективно използване на съществуващите радиочестотен спектър, като това ще подобри покритието, производителността и мобилността.

"Радваме се, че в лицето на Ericsson намерихме водещ доставчик на 5G, който и досега ни убеди чрез модернизацията на нашата мобилна мрежа за достъп. След надеждната и навременна модернизация, "летвата" за разгръщане на 5G технологиите в антенната мрежа също е висока", заяви Клаудия Немат, член на борда на Deutsche Telekom, отговаряща за иновациите и технологиите.

В допълнение към сътрудничеството си в областта на публичните мобилни мрежи, двете компании работят в тясно сътрудничество и когато става дума за снабдяване на индустриалните компании с частни мобилни мрежи, т.нар. кампусни мрежи. Съвсем наскоро партньорите оборудваха съвместно индустриални обекти на BMW и на Osram.

Новината за партньорството се появи, след като Deutsche Telekom отхвърли по-рано този месец публикация в медиите, в която пишеше, че операторът задълбочава партньорството си с Huawei за 5G. В отговор на статия в германския вестник Handelsblatt Deutsche Telekom посочи, че следва своята стратегия за множество различни доставчици, но добави, че е прекъснала своя бизнес с Huawei от 2017 г. насам.

Германия все пак остава възможен пазар за Huawei, която не последва страни като САЩ, Австралия и наскоро във Великобритания, които наложиха забрана за 5G оборудването на китайския производител. Очаква се властите в Германия да финализират правилата за разгръщане на 5G мрежи в страната през септември.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X