Мобилни Мрежи

Ericsson се стреми да изгради първата в Европа 5G SA мрежа през 2021

Владимир Владков

Европейските оператори ще започнат да "превключват" към търговски "самостоятелни 5G" (SA) мрежи през 2021 г., заяви шефът на мрежовото поделение на Ericsson и изпълнителен вицепрезидент на шведската компания Фредрик Джейдлинг по време на представянето на финансовите резултати за второто тримесечие. Компанията продължава да твърди, че ще замени оборудването на Huawei, използвано в мобилните мрежи във Великобритания.

През изданието на GSMA, Джейдлинг е заявил, че SA 5G (т.нар. "истински" 5G или 5G мрежи от край до край) настъпват много бързо, като технологията ще донесе ползите, за които е проектирана 5G. Първите внедрявания са започнали в Азия и САЩ, но търсене има на всички по-големи пазари.

Цитирайки решението на британското правителство, главният изпълнителен директор на Ericsson Бьоре Екхолм каза, че за Европа е критично важно да създаде среда, която да е много по-благоприятна за операторите, решили да инвестират в новите инфраструктури. "В момента имаме голяма доза несигурност, каза Екхолм. - Един одобрява, друг не одобрява, какво всъщност се случва. Всичко това създава среда, която не стимулира инвестициите на нашите потребители. За нас Европа винаги е била много добър пазар, но само заради увеличаването на цената на акциите ни постигнахме ръст за второто тримесечие, а не заради общият пазар", добави той.

Екхолм коментира и съобщението на конкурента Nokia за развитието на пазара на open RAN системи. Той заяви, че Ericsson се фокусира върху "предоставянето на решения на потребителите и по-малко маркетинг изявления, но добави, че компанията също "силно вярва в технологията open RAN. "При високопроизводителните приложения ние трябва да решим редица различни бизнес сценарии, някои от които изискват много голяма изчислителна мощ, а други не се нуждаят от толкова голяма производителност. Вярвам, че имаме добри позиции да уловим възможностите от този широк пазарен спектър. Те включват специално изградени за дадени цели мрежи с голяма производителност, но и отворени решения за нуждите на (приложения) с по-малки изисквания".

Относно данните за Q2 2020, Ericsson обяви 40 годишен ръст на нетните приходи до 2.6 милиарда крони ($287,6 млн.), като продажбите се запазват на същото ниво от около 55,6 млрд. шведски крони. Мрежовият бизнес е нараснал с 4 на сто, като до 17 юли компанията е сключила 99 търговски 5G договора, а 54 мрежи вече са задействани. Пандемията с Covid-19 е оказала ограничено въздействие върху оперативните приходи и паричния поток, но остава налице несигурността по отношение на здравето на хората в глобален мащаб.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X