Мобилни Мрежи

Samsung се устреми към 6G лидерство с 6G мрежи още през 2028

Владимир Владков

Въпреки че сме в ранните дни на разгръщане на 5G мрежите, вниманието вече се насочва и към 6G, като Samsung предполага, че радиочестотите от терахерцовия диапазон ще са критично важни.

Работа по 6G технологиите започна, макар че все още е в нишовите сектори на телекомуникационната индустрия. През март се проведе 6G Wireless Summit, американският регулатор FCC следи състоянието на спектъра над 95 GHz, а китайското правителство официално стартира 6G R&D програма. Статии твърдят, че Samsung са създали собствена инициатива, а бялата книга на корейската компания ги потвърди.

"Комерсиализацията на 5G все още е в началния си етап, но никога не е твърде рано да започнете подготовката за 6G, тъй като обикновено отнема около 10 години от началото на научните изследвания до комерсиализацията на новото поколение комуникационни технологии", заяви Сънгян Чой, ръководител на изследователския център за модерни комуникации в Samsung.

"Вече стартирахме научните изследвания и разработването на 6G технологии, като надграждаме опита и способностите, натрупани от работата върху множество поколения комуникационни технологии, включително 5G. В бъдеще се ангажираме да сме лидери при стандартизацията на 6G в сътрудничество с различни заинтересовани страни от индустрията, академичните среди и правителствените области", добавя той.

Samsung прогнозира, че стандартите могат да бъдат готови още през 2028 г., а масовото навлизане на пазара на шестото "G" ще е през 2030 г. Скорости за сваляне от новата мрежа от 1 Gbps ще са норма за потребителите, а максималната скорост може да достигне 1000 Gbps. Мрежата трябва да осигури закъснение от 1 ms, а спектралната и енергийната ефективност трябва да се удвоят. РЧ спектър от 100 GHz до 10 THz ще ключови, но толкова високи честоти поставят и нови значителни предизвикателства.

За сравнение т.нар. "милиметрови"спектър (28 GHz и нагоре) се сблъсква със сериозни затруднения при проникването през физически бариери, а покритието е ужасно лошо в САЩ. Преминаването към тази честотна лента ще изисква научни пробиви в областта на антенни масиви, формата на вълните, атмосферното поглъщане, протоколите и формирането на лъчи. Всички предизвикателства и потенциални възможности са подробно описани в документацията на Samsung.

42-страничният доклад прави обширен преглед на различни аспекти на 6G, включително технически и обществени тенденции, услуги, изисквания, и кандидати за технологии. Samsung прогнозира, че 6G мрежите ще обслужват приложения като поглъщаща разширена реалност, мобилни холограми с голяма прецизност и цифрови реплики.

Освен пробив на технологичния фронт, телекомуникационните оператори ще трябва да обмислят и нови начини за разгръщане на мрежата. Идеите на Samsung включват въвеждането на технологии за преконфигурируема интелигентна повърхност (RIS), за ефективно "отскачане" на сигнала, например чрез огледала, когато няма директна видимост, или кроссвързвана интерференция (CLI), която да позволява на потребителските устройства да действат като радиорелеен възел на базовата станция. Системите HAPS (платформи на много голяма височина) и сателитите също трябва да бъдат по-силно интегрирани в схемата на свързаността, за да остават непокрити "бели" петна в покритието.

Samsung се устреми към 6G лидерство с 6G мрежи още през 2028

Наред с тези подобрения би трябвало да има и значително развитие в областта на изкуствения интелект, тъй като управлението на тази мрежа не може да се извършва само с човешки усилия, би трябвало да има промяна и при разгръщането на изчислителните мощности. С въвеждането на много големи обеми данни и на приложения, изискващи интензивни изчисления, които ще бъдат измислени в бъдеще, все по-често ще има нужда от динамично разделени изчисления, при която тежките задачи се изместват към облака / периферията. Това води до промяна на устройствата, свързаността и инфраструктурата.

Въпреки че признават заслугите на подготовката и проактивността, някои биха изтъкнали, че без да разбираме недостатъците на 5G, работата по 6G е само въз основа на предположения. В 5G света нямаме представа за многобройни сценарии. Не знаем дали потребителят ще възприеме добре услугите с ниска латентност или голяма пропусквателна способност, тъй като те все още не са стартирали. Не знаем колко ентусиазирани ще бъдат корпоративните клиенти относно мрежовите разрези, докато не започнат да плащат за тези услуги. Не сме сигурни, че технологии като VR, AR, дронове, автономни превозни средства, холограми и други ще успеят да се наложат. Ще има и услуги, които все още не можем да си представим - колко хора смятаха през 2010 г., че Uber ще постигне нещо?

Това е проблемът с твърде големите очаквания към 6G. Можем да направим някои научни предположения, но прекалено големият напредък представлява риск. "Футуристите" трябва да бъдат невероятно внимателни, тъй като гъвкавостта е вградена в ранните разработки, за да се гарантира, че технологиите могат да бъдат адаптирани. Така ще се гарантира, че 6G ще реши проблемите и сценариите, с които 5G не се справя.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X