Мобилни Мрежи

3GPP най-сетне одобри версия 16 (5G), но следващата Rel 17 ще се забави

Владимир Владков

Най-новата версия на 5G стандарта (release 16) бе отложена заради коронавируса и макар че най-накрая бе одобрена, отлагането ще има редица последици.

Версия 16, в която са включени редица функции, ключови за работата на 5G мрежите, бе окончателно приета от глобалния телеком елит по време на видеосреща миналата седмица. На практика пандемията от Covid-19 отмени заседанието, което трябваше да се проведе в Китай, но след редица дискусии бе решено да няма повече отлагания.

Изглежда обаче, че нещо подобно трудно ще се получи за следващата версия 17. "Дискусиите в работната група TSG#88-e Plenaries показват, че има голям риск от изместване за по-късен етап на датите за Rel-17, пише в изявлението след видео срещата, в която се включиха над 6-- представители. - Това се дължи на превключването от физически срещи към е-срещи. Тази тема ще бъде обсъдена през септември 2020 г. по време на TSG#89-e."

Протоколите във версия 16 покриват използването на редица технологии за подобряване на мобилната широколентова 5G връзка и специфицира стандартите за поддръжка на редица вертикални приложения.

Актуализациите включват усъвършенствания на технологията Massive MIMO; протоколи за достъп до нелицензиран спектър, стандарти, покриващи връзката превозни средства към всички останали обекти (V2X), индустриалния Интернет на нещата (IIoT) и ултранадеждни комуникации с малка латентност.

Вижте някои от диаграмите за развитието на стандартизиращата работа, предоставени от 3GPP. Едната показва историческото развитие във времето на версия 16, а другата - какво се очаква през следващите една - две години.

3GPP най-сетне одобри версия 16 (5G), но следващата Rel 17 ще се забави


3GPP най-сетне одобри версия 16 (5G), но следващата Rel 17 ще се забави

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X