Операторски Технологии

Телеком асоциации призоваха ЕС за бързо разпределение на 5G спектъра

Иван Гайдаров

Търговските асоциации GSMA и ETNO представиха списък от политики, които според тях Европейският съюз (ЕС) трябва да приеме за подпомагане на икономиката си след възстановяването от пандемията, включително навременни търгове за спектъра и подкрепа за нови инфраструктурни модели, в това число и отворена RAN.

В съвместно изявление до лидерите на ЕС организациите подробно описват редица приоритети, които биха помогнали на доставчиците на фиксирани и мобилни услуги да катализират развитието на силна дигитална екосистема след края на рецесията, породена от кризата с Covid-19.

Те отбелязват, че подобни стъпки биха били "важни за извеждане на работниците и бизнеса от настоящата криза чрез устойчив и траен икономически растеж", добавяйки, че има възможност ЕС да ускори напредъка си в различни сектори, включително облачните технологии и изчисленията в крайните точки. В дългия списък попада и необходимостта от подкрепящи мерки за развитие на 5G, подходящо ценообразуване и покритие на лицензиите за спектър.

Двете групи също така призоваха за подкрепа на споразуменията за споделяне на RAN; разрешения за изграждане на "иновативни инфраструктурни решения", включващи облачни и квантови изчисления; както и мерки за справяне с бюрокрацията и разходите около достъпа на мрежата до обществени места.

Затвърждавайки подкрепата си за отворена RAN, организациите отбеляват, че подобни инициативи "имат потенциал да подкрепят стратегията на Европа за пазар с много доставчици, като същевременно намаляват разходите за внедряване, допълнително засилват сигурността на оборудването и разгръщат повече иновации в мрежата".

Извън въпросите, свързани с инфраструктурата на телекомуникациите, групите използваха възможността да подчертаят значението на новите технологии, жизненоважната роля на дигиталните инициативи в образованието и щетите, нанесени от дезинформацията по отношение на 5G. От GSMA и ETNO отбелязват, че към 2 юли на територията на цяла Европа са извършени 180 палежа на антени в 11 държави.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X