Мобилни Мрежи

Източна и Централна Европа уверено крачат по пътя към 5G

Иван Гайдаров

5G услугите набират скорост в Централна и Източна Европа. По-рано този месец O2 стана първият оператор в Чехия, който стартира комерсиална 5G услуга, като първоначално новата мрежа ще бъде достъпна за 15% от населението на Прага от това лято.

Междувременно в Полша, Plus пусна първата търговска 5G услуга в седем града през май. До края на тази година операторът трябва да бъде достъпен за над три милиона души. В началото на юни и T-Mobile Polska, активира своята 5G мрежа, която се очаква да достигне шест милиона души до края на този месец.

В Унгария предоставянето на 5G лицензи от регулатора NMHH през март се оказа противоречива момент, тъй като от телекома Digi твърдят, смятат, че неправомерно им е отказано участие в търга заедно с Magyar Telekom, Telenor и Vodafone. Иначе и трите компании получиха лицензи и се очаква всеки момент да започне предлагането на услуги от ново поколение в Залаегерсег и в централната част на Будапеща.

Orange Romania пък стана първото звено в групата, което стартира търговска 5G услуга. Дебютът беше направен в Клуж-Напока, Яши и столицата Букурещ през ноември миналата година.

Orange също така ще се превърне във важен играч на новия 5G пазар в Словакия, след като придоби допълнителен спектър за услуги от операторите Swan и Slovanet.

Междувременно в Русия все още не се вижда кога комерсиалните 5G услуги ще се появят на пазара, въпреки че вече са проведени тестове от страна на Tele2 и MTS, използващи съответно технологии на Ericsson и Huawei.

В Хърватия темпото се определя от Hrvatski Telekom (HT). В началото на тази седмица обяви споразумение с Ericsson за ексклузивна доставка на радиочасти за мобилната мрежа до 2024 година.

Наред с всички тези проекти обаче, пазарът става свидетел на забавяне при предоставянето на 5G честоти от страна на регулаторите в редица страни, включително Полша, Чехия и Хърватия. Това се дължи главно на пандемията на коронавирус, която удари региона през март.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X