Операторски Технологии

Китай завърши изграждането на сателитното съзвездие Beidou 3

Иван Гайдаров

Може да отнеме 20 години, но Китай вече заявява категоричните си претенции за водеща позиция в космическата ера с пускането на последния мрежов сателит, който трябва да завърши съзвездието Beidou 3.

Много анализатори виждат в този факт заплаха за глобалната спътникова мрежа, но Китай е категоричен, че ще създаде алтернатива на съществуващите GPS системи. Към момента азиатския гигант разчита именно на GPS системата, която е собственост на правителството на САЩ, въпреки наличието на руската GLONASS и Galileo на Европейския съюз.

На 23 юни, Китай изпрати 58-ия и последен мрежов спътник, който стартира третата фаза на услугата. Първата, започнала през 2000 г., включваше експериментална регионална навигационна система. Втората фаза започна през 2012 г. и предостави данни за навигация, позициониране и синхронизация за региона на цаля Югоизточна Азия. Последната фаза, която завършва с това изстрелване, добави към съзвездието допълнителни 24 сателита.

Въпреки че този старт закъсня с една седмица заради технически проблеми, мрежата всъщност отговаря на първоначално заложените параметри от шест месеца.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X