Операторски Технологии

5G – спасителният пояс за смартфон индустрията (Част 1)

Иван Гайдаров

Страните по света облекчават ограниченията за потребителите и бизнеса, свързани с пандемията, но операторите и доставчиците на смартфони вече оперират в коренно променен икономически пейзаж. Covid-19 удари всеки един сектор на икономиката и макар да не получи толкова силен удар като някои други, телекомуникационната индустрия неизбежно ще усети ефекта от 3-процентното свиване на БВП в световен мащаб, прогнозирано от МВФ за тази година.

Операторите и доставчиците на смартфони са изправени пред зловещите перспективи за тежка глобална рецесия и продължителен спад на традиционните магазини на дребно, където бяха продавани повечето телефони преди пандемията.

Въпреки икономическия мрак, все пак има някои добри новини за производителите на смартфони. На основно ниво, "социалната изолация", ако не друго, демонстрира нагледно критичното значение на мобилните устройства за осигуряване на всичко - от отдалечени бизнес транзакции до поддържане на връзка с приятели и семейство - за да се предотврати това физическата изолация да се превърне наистина в социална,

Отвъд това има поне още два положителни факта, които трябва да помогнат на индустрията тази година:

- Въпреки известни закъснения, много държави продължават напред с планираните 5G стартирания през тази година. Разпространението на новите мрежи трябва да бъде предимство за доставчиците на смартфони, тъй като именно през това време операторите са най-склонни да ангажират нови производители и да направят промени в списъка си с доставчици.

- Въпреки че търговците на смартфони са изправени пред огромни предизвикателства в резултат на пандемията, операторите и доставчиците прекарват години в разработването на стабилни канали за онлайн продажби, които могат да запълнят дупките, оставени от традиционната търговия на дребно.

Така че анализаторите очакват, че като повечето сектори, продажбата на смартфони ще се сблъска с редица предизвикателства, но продължаващото развитие на 5G и новия акцент върху дигиталните канали за търговия на дребно предлагат надежда и трябва да се превърнат в основна жизнена линия за индустрията, която ще й помогне да преодолее икономическите турбуленции.

Нови стартирания, нови възможности

Дори когато пандемията беше в най-тежката си част, операторите не спряха да правят стъпки, за да се подготвят за 5G ерата - през май, когато ограничителните мерки все още се прилагаха в голяма част от Европа, Oppo и Vodafone например обявиха сделка за доставяне на телефони Oppo 5G на клиенти от целия континент. Подобни ходове в никакъв случай не се ограничават до Европа. В скорошно проучване 81% от операторите в световен мащаб посочват, че планират да направят промени в своя списък с доставчици на смартфони през 2020 г.

А какъв е най-важният фактор, който имат предвид, когато избират нов доставчик? 5G съвместимост. Сделката Oppo/Vodafone е перфектен пример за това, което много оператори обмислят, тъй като 5G става все по-разпространена и всеки търси доставчици, които могат да предложат пълен комплект от съвместими телефони, достъпни в различни ценови точки.

А ценовите нива на апаратите придобиват много по-голямо значение сега, отколкото преди пандемията. Тъй като милионите останали без работа и самите държави са изправени пред ужасни икономически перспективи, може да се предположи, че годишното или двугодишното обновяване на устройства, често само с незначителни подобрения в сравнение с предишния модел, ще остане в историята за много потребители. Вместо постепенни надстройки, оператори смятат да заложат на развитието на 5G мрежовата технология, тъй като именно това ще накара потребителите да инвестират в нов смартфон. Очевидно е, че операторите ще предпочетат производителите, които разполагат с повече достъпни 5G телефони, което представлява значителен проблем за тези, които нямат подобно портфолио.

От първите трима доставчици на смартфони в света само Samsung в момента е добре позициониран, за да успее в този променящ се пейзаж, където операторите поставят 5G съвместимостта преди всичко.

Останалите имат значителни предизвикателства за преодоляване:

- Apple все още не е пуснала на пазара 5G iPhone и не е много сигурно дали ще го направи тази година.

- Заради наложените от САЩ санкции срещу Huawei, смартфоните на компанията не разполагат с пълен набор от приложения на Google, което ги поставя в слабо конкурентна позиция.

Това създава възможност за по-малки играчи да се намесят, което потенциално привлича операторите към нови сделки за дистрибуция, ако тези производители могат да използват възможностите на 5G или ценовия фактор.

Очаквайте продължение!
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X