Операторски Технологии

Интелигентните мрежи повишават оперативната ефективност

Иван Гайдаров

Orange определя използването на данни и изкуствен интелект (AI) в своя иновационен модел като решаващо за развитието на по-интелигентни мрежи и повишаването на оперативната ефективност.

По време на уебинар, организиран от компанията на 18 май, Еманюел Луган-Делпон, SVP на Orange Labs Networks, коментира, че AI може да "донесе стойност на почти всяка фаза от жизнения цикъл на мрежата", включително планиране и проектиране, оптимизация на инвестициите, интелигентна поддръжка и сигурност.

Луган-Делпон посочва случай на употреба от Испания, при който AI и машинното обучение (ML) са използвани за определяне на кои процеси са най-печеливши. Това води до 10-20% подобрение на ефективността на капитала, като операторът вече планира да възпроизведе модела и на други пазари.

В друг пример Orange използва AI, за да открие измама с международни разговори, което намалява свързаните с тях разходи с 37 милиона евро. По думите на SVP на Orange Labs Networks този подход е "много възпроизводим" за други трансакции.

Orange също така използва AI, за да прогнозира развитието на мобилния трафик, за да предотврати претоварванията и да намали потреблението на енергия в мрежата.

"Това са принципите, които се прилагат за всички сегменти на мрежите, за фиксиран и мобилен достъп, за транспортната мрежа, за основните мрежи, както и за центровете за данни", казва SVP на Orange Labs Networks, като добавя, че Orange ще увеличи автоматизацията за подобряване на мониторинга на скоростта, отстраняването на проблеми и възстановяването.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X