Операторски Технологии

Критиките срещу нарастващата роля на Huawei в 5G на Великобритания се засилват

Иван Гайдаров

Вицепрезидентът на Huawei Виктор Джанг осъди набиращите скорост критики срещу ролята на компанията в разгръщането на 5G мрежата във Великобритания, подчертавайки усилията ѝ за подпомагане на операторите да се справят с нарастващото търсене на свързаност по време на кризата с Covid-19.

В открито писмо Джан посочва 20-годишната история на компанията в работата с мобилните оператори в страната и определя претенциите към Huawei по отношение на сигурността като "неоснователни". По думите му противниците "продължат да ни атакуват, без да представят никакви доказателства".

Той отбелязва също така, че инженерите на Huawei се "стремят денонощно да поддържат Великобритания свързана", като работят с основните доставчици на мобилни и фиксирани мрежи в Обединеното кралство, за да отговорят на ръста в търсенето на свързаност по време на продължаващата пандемия.

Като част от усилията си компанията създаде три нови точки за преразпределяне на компоненти в цялата страна.

През януари, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви решението на правителството да разреши на операторите да използват 5G оборудване на Huawei, макар и с редица ограничания. Това доведе до вълна от критики от страна на различни политици в Обединеното кралство и САЩ, който остро осъдиха това решение и призоваха то да бъде отменено.

Публичният призив на Джан за подкрепа идва, след като компанията обяви, че бившият председател на BT Group Майкъл Рейк се присъединява към местния борд на Huawei като неизпълнителен директор. От началото на 2019 г. той е съветник на доставчика.

Рейк е най-новото гръмко назначение в британския екип на компанията, което включва и бившия изпълнителен директор на BP Джон Браун и бившият висш държавен служител и председател на британското подразделение на благотворителната организация WWF Андрю Кан.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X