Операторски Технологии

Ericsson и Oppo с успешни тестове на гласови и видео разговори през SA 5G

Иван Гайдаров

Ericsson, MediaTek и Oppo са реализирали успешен съвместен тест на гласови и видео разговори с помощта на Voice over New Radio (VoNR) архитектура, като по този начин се приближават към предоставянето на пълен набор от мобилни услуги през самостоятелна (SA) 5G мрежа.

Успехът идва 11 месеца, след като Huawei обяви, че е извършила първото обаждане през VoNR на собствената си end-to-end система. Qualcomm и ZTE също твърдят, че са направили първото обаждане, използвайки подобна архитектура.

Последното изпитание на технологията от страна на трите компании е било проведено в съоръжение на Ericsson в Стокхолм. В теста е използван модифициран комерсилен модел смартфон Oppo, съдържащ технологията MediaTek SoC, свързана с пробна мрежа на Ericsson SA 5G.

Според съобщението на Oppo VoNR осигурява значително по-ниска латенция и подобрява качеството на звука и картината в сравнение с услугите, достъпни в търговската мрежа към днешна дата. От компанията добавят, че имат за цел осигуряването на по-пълно 5G преживяване на ранните потребители на SA мрежите.

През декември 2019 г. Ericsson разкри, че завършва тестовете за оперативна съвместимост за VoNR с MediaTek.

Ханес Екстрьом, ръководител на продуктовата линия 5G RAN на Ericsson, коментира, че най-новата разработка показва "че освен високоскоростните възможности, предоставени от 5G, ние сме готови да извършваме гласови и видео разговори, които ще останат важни за потребителите".

"Това постижение потвърждава нашия ангажимент да дадем възможност на доставчиците на услуги да предложат превъзходно 5G преживяване", казва още той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X