Операторски Технологии

ETSI разработва стандарти за не-IP мрежи за 5G услуги

Владимир Владков

Европейската стандартизираща организация European Telecommunications Standards Institute (ETSI) създаде нова група за индустриални спецификации (ISG), която да реши проблемите на по-старите мрежови протоколи, които трябва да се справят с нови услуги, особено 5G.

Групата за не-IP мрежи (ISG NIN) е заседавала за първи път в края на март, но съобщението за създаването й се появи едва тази седмица. Новата група ще измести съществуваща ETSI група за протоколи от следващо поколение (ISG NGP), създадена през 2015 г., за да разгледа нуждите от мрежови технологии за предстоящата 5G ера.

Индустрията от известно време е разпознала проблеми между новите услуги и текущите мрежови технологии, включително "сложното и неефективно използване на спектъра в резултат на добавяне на мобилност, сигурност, качество на обслужване и други функции към протокол, който никога не е бил проектиран за тях. Вследствие на това се правят поправки и решения, които да преодолеят тези проблеми, но това води до по-големи разходи, да времезакъснения и до по-голяма консумация на енергия.

ETSI създаде групата ISG NGP през 2015, когато все още бяхме в 4G ерата, за да отговори на тези проблеми, като работата се прехвърля към новата ISG NIN. Заявената мисия на групата е да разработи стандарти, които определят технологиите за по-ефективно използване на капацитета, за осигуряване на защита още на етап проектиране, както и за осигуряване на по-ниска латентност при излъчвания на живо", като всичко това са ключови обещания на 5G.

"Наистина съм щастлив, че ми беше поверено председателството на тази група, заяви Джон Грант от BSI, който беше избран за председател на групата ISG NIN. - Намирането на нови протоколи за интернет, по-подходящи за ерата 5G, беше от съществено значение. Големите данни и критичните за мисията системи като индустриален контрол, интелигентни превозни средства и отдалечена медицина не могат да бъдат обслужени по най-добрия начин с настоящите TCP/IP базирани мрежи."

Споменатата група TCP/IP е пакет от интернет протоколи, включително стандартите за идентификация на пакетни данни (IP) и стандартите за предаване (протокол за контрол на предаването, или TCP). Те са разработени от щатското военно министерство през 70-те години за предаване на текстово базирани данни между фиксирани компютри.

Когато интернет започна широко да се използва за граждански нужди, имаше редица дискусии за изграждането на нови мрежови технологии за справяне с увеличеното използване на интернет. В крайна сметка инженерите решиха да наслагват нови технологии върху съществуващата TCP/IP инфраструктура.

"Много схеми и разработки се получиха като спешна помощ, заяви Билел Джамуси, ръководител на изследователските групи на ITU, отговарящи за ратифицирането на техническите стандарти по време на интервю за FT. - Сега сме в друг повратен момент, в който си казваме дали това е достатъчно или имаме нужда от нещо ново?"

На базата на подобно предположение, че настоящата TCP/IP инфраструктура вече не е в състояние да поддържа нуждите от нови технологии и нови услуги, се появи китайско предложение, наречено "Нов IP", което бе представено зад затворени врати преди година на ръководителя на ITU в Женева от делегати на Huawei, China Mobile, China Unicom и Китайската академия за информационни и комуникационни технологии (CAICT). Това беше съобщено на външния свят едва когато FT стигна до файловете.
Макар че детайлите са доста оскъдни, основната схема на китайското предложение е да се замени настоящата отворена, плоска, глобална и почти "всеобхватна дива мрежа" (WWW) с подход "отгоре надолу" по отношение управлението на интернет. Това означава, че интернет доставчиците, операторите и в крайна сметка суверенните държави ще държат цялостния контрол.

Не е ясно дали и сега обявяването на новата група ISG NIN на ETSI, две седмици след провеждането на срещата, е отговор на медийното отразяване на китайското предложение. Фокусът на новата група е различен от основната информация за китайското предложение: тя е специфична (насочена към поддръжка на 5G услуги), поетапна (започва с частни мрежи, преди да се прилага към публични мрежи, като се започне от опорните мрежи, преди да се разшири към мрежите за достъп) и се занимава с прилежащите технологии, вместо да се занимава с контрола на интернет, или пък с липсата му.

За да погледнем на ситуацията от положителна гледна точка, поне и китайците, и ETSI, и ITU-T са съгласни по въпроса, че инфраструктурата на TCP/IP е отживелица.

"IP стекът и слойният модел OSI безспорно са дали възможност за глобална свързаност. Но тъй като са възникнали през 70-те години на миналия век, техният дизайн отразява нуждите и възможностите на онази епоха, заяви Кевин Смит от Vodafone, който беше председател на ISG NGP и беше избран за заместник-председател на новата група ISG NIN. - Преоценката на основните принципи за проектиране на мрежовите протоколи предлага възможност за повишаване на производителността, сигурността и ефективността на мрежите за достъп и за бизнес сценариите от 2020 г. нататък и може да бъде постигнато чрез опростяване, а не чрез скъпи добавки. Работата на ETSI ISG NIN, в сътрудничество с браншови организации, може да предостави на операторите модерен набор от протоколи, който да добавят към своето портфолио от услуги."

Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X