Мобилни Мрежи

China Mobile заложи на китайски производители при втория 5G търг

Владимир Владков

Най-големият оператор в света China Mobile предостави огромната част от новия договор за своята 5G мрежа, който е на стойност 37,1 млрд. юана (около $5,2 млрд. ) на местните доставчици Huawei и ZTE, но изключи от доставката финландската Nokia, обяви в. Beijing News.

Huawei е спечелила 57,3% от общата стойност на доставките по договора, обхващайки 28 китайски провинции, а ZTE все 28,7 на сто. На Ericsson се пада 11,5% от доставките, а останалите 2,6 на сто са за China Information Communication Technologies (създадено от сливането през 2018 г. на китайските компании FiberHome Technologies и Datang Telecom Group).

China Mobile проведе търг за втората фаза от разгръщането на своята 5G мрежа в началото на март, като целта е постигане на общонационално покритие с около 232 000 базови станции. При първия търг през 2019 г. операторът избра Nokia и Ericsson заедно с Huawei и ZTE, така че липсата на финландския производител от втората фаза е изненадваща.

През юни 2019 г. Nokia получи 12% от договора за устройствa за управление на мобилността и 9% от търга за шлюзовете за еволюция на системната архитектура, ключови части от опорната 5G мрежа на China Mobile, като тогава операторът подчерта, че ще продължи да работи и с местни, и с международни доставчици, въпреки санкциите, наложени на Huawei от САЩ.

Nokia се бори да спечели пазарен дял в континентален Китай, като приходите за последното тримесечие на 2019 в региона са спаднали с 25 на сто годишно до 469 милиона евро. В началото на февруари компанията заяви, че изключва този пазар от очакванията си, като се има предвид, че самоцелното преследване на пазарен дял в Китай представлява значителни предизвикателства за рентабилността, а регионът има "уникална пазарна динамика".

China Mobile заяви, че приключва с първата фаза от разгръщането на 5G, обхващаща 50 града, и сега се е насочила към инсталиране на общо 300 000 сайта в цялата страна до края на 2020 г. Операторът е отпуснал 180 милиарда юана за капиталови разходи, което е 8,3 на сто повече от 2019 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X