Операторски Технологии

Пандемията отлага публикуването на най-новите 5G стандарти

Network World

3GPP, стандартизираща организация, която разработва протоколи за мобилната индустрия, обяви, че отлага пускането на следващите две партиди 5G протоколи с три месеца. Това е поредното негативно глобално въздействие на пандемията от Covid-19 (коронавирус) върху технологичните пазари.

Според новата времева линия спецификациите в Stage 3 Release 16 ще бъдат финализирани през юни, което означава, че Release 17 може да бъде очаквано най-рано през декември 2021 г., обясняват от организацията.

Забавянето се дължи на решението на 3GPP да отложи всички срещи на работните си групи лице в лице най-рано до май. Дейностите на стандартизиращата група, които е възможно да се извършват онлайн, вече са пренесени в дигитален формат.

Окончателната версия на Release 16 ще определи спецификации, предназначени да подобрят ефективността на 5G мрежите, включително мерки около консумацията на енергия и намаляване на смущенията. Обхванатите технологии включват подобрено MIMO (eMIMO), подобрена двойна свързаност и самоорганизиращи се мрежи (SON).

Той също така ще определи нови рамки на API, достъп до нелицензиран спектър и ще включва подобрения на протоколи за превозни средства IioT приложения.

Release 17 вероятно ще адресира спецификации за по-нататъшни надграждания на RAN, ще актуализира съществуващите протоколи и ще обхване нови технологии.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X