Операторски Технологии

И САЩ отлага основен търг за ключовия 3,5 GHz спектър за 5G

Network World

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) отложи началната дата на планиран търг за ключов средночестотен спектър в честотната лента 3,5GHz с един месец, позовавайки се на проблемите на бизнеса, причинени от избухването на пандемията от Covid-19 (коронавирус).

Срокът за подаване на кандидатурите за участие ще бъде удължен до 7 май (досега е 9 април), като наддаването трябва да започне на 23 юли. Първоначално търгът трябваше беше насрочен за 25 юни.

Длъжностните лица смятат, че отлагането е необходимо за "защита на здравето и безопасността на персонала на Комисията и за предоставяне на допълнително време за подготовка на страните". Председателят на FCC Аджит Пай добави в изявление, че остава ангажиран процесът да върви напред въпреки предизвикателствата и че очаква с нетърпение "да започне този важен аукцион."

Търгът ще бъде първият в страната, който ще предостави средночестотен спектър на разположение на 5G операторите, предлагайки общо 22 631 лиценза. Във всяка географска зона ще се предлагат по седем лиценза.

Спектърът ще се продава на пакети от по 10 MHz, като участниците в търга могат да притежават до четири лиценза в дадена област.

Той ще бъде първият от поне два аукциона в средночестотната лента, проведени от FCC през 2020 г., като продажбата на C-Band (3.7GHz до 4.2GHz) е планирана за декември.

Нелицензираните канали в честотната лента 3,5GHz, която е определена като споделен спектър в САЩ, бяха отворени за комерсиална употреба през януари.

САЩ не са единствената страна, която забавя търговете за честотната лента заради COVID-19. Френските власти също вече отмениха търг за 5G честоти, който трябваше да се проведе през април.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X