Операторски Технологии

Съответстват ли иновациите на Huawei на изискванията на пазара? (Част 2)

Иван Гайдаров

5G Услуги - разрези и опорна мрежа

Компанията
Подобрената връзка и минимизирането на латенцията директно демонстрират специфичните предимства при използването на 5G в предприятията и индустрията. Подкрепата за потребителите, наред с тази за индустриалните вертикали (използването на обща мрежа), от своя страна показва стойността, която може да даде "нарязването" на мрежата. В това отношение Huawei насочва вниманието към своите решения от край до край, включително управление на услуги, управление на отделните части, управление на производителността и инструменти, базирани на AI.

Пазар
Темата за мрежовите срезове в подкрепа на индустриалната дигитална трансформация не е нещо ново за Huawei. Но компанията далеч не е единствената, която има фокус върху тази тема. Nokia например обяви собствено предложение за разрез на мрежи, като заяви, че е първия доставчик, който има поддръжка в тази посока както за 4G, така и за 5G. Независимо от това, предложението на Huawei с неговите добавени компонентите обрисува много по-пълна инфраструктурна картина.

Нарязването не е от най-често споменаваните ползи от 5G само по себе си. Ако обаче решенията от край до край могат да приближат нарязването на мрежата до мащабируема бизнес реалност за операторите, тогава нещата могат да се променят из основи.

Зелени операции - консумация на енергия спрямо потреблението на данни

Компанията
С пускането на всяко ново поколение мобилни технологии, промяната на акцента върху мрежовите операции и енергийната ефективност е съвсем естествена, тъй като сметките за електроенергия увеличават общите разходи. През 2020 г. признаците за климатични промени по целия свят направиха енергийно ефективните мрежови операции по-приоритетни от всякога. Затова Huawei посочва, че AI и инструментите за автоматизация, които регулират мрежовите операции, заедно с 5G и MIMO иновациите могат да предоставят много повече данни (50 пъти повече в сравнение с 4G) за дадено количество консумирана енергия.

Пазар
Не може да има съмнение, че "зелените" мрежови операции са ключов приоритет за операторите. Но и в тази сфера Huawei със сигурност ще се сблъска със сериозна конкуренция. Дори в момента редица компании обръщат внимание на други видове иновации като нови интеграции на ниво силиций за подобрена ефективност, усилватели на мощността, базирани на галиев нитрид (GaN), използване на зелени технологии (слънчева, вятърна) в селските райони и т.н. Най-важното обаче е, че има холистичен подход към енергийната ефективност, който гарантира, че отношението на технологичната индустрия към природата не е просто временна прищявка.

Корпоративни комуникации - WiFi за кампуса

Компанията
Отклонявайки се от дискусията около 5G и мобилните мрежи, Huawei обяви своето решение за WiFi свързаност в корпоративните кампуси - HiCampus . Защо? На първо място, защото компанията може да интегрира в своите нови Wi-Fi 6 продукти достиженията на 5G R&D звеното си. От друга страна, корпоративните кампуси са критични центрове за бизнеса. Не липсват и впечатляващи твърдения за продуктите и производителността на новите стандарти.

Пазар
Интеграцията с WiFi далеч не е основен фокус за операторите при внедряването на 5G - това е един от най-маловажните приоритети за 5G RAN. За Huawei обаче това е важно предимство. Подобен фокус помага на доставчика да се разграничи от конкурентите си, които нямат същия организационен мащаб и дълбочина на активите.

Разбира се, всички тези продукти и анонси са само една част от новите продукти и услуги на китайския технологичен гигант, някои от които скоро ще бъдат представени на пазара. С очакваното повишение на темповете на 5G внедряванията през тази година, няма съмнение, че конкуренцията между доставчиците на 5G мрежи също ще нарасне. В този ред на мисли, разбирането за стратегическите приоритети на водещите доставчици ни дава определени насоки за това как ще се развива тази конкуренция през годината.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X