Операторски Технологии

Ericsson с претенции за лидерство на 5G пазара

Иван Гайдаров

Изпълнителният директор на Ericsson Бьоре Екхолм изложи претенциите на компанията си за превъзходство на 5G пазара, като се мотивира с най-големия брой търговски договори, подписани в края на 2019 г., по-широко патентно портфолио и най-голям брой устройства, поддържани от един доставчик.

В изявление, публикувано в годишния доклад на изпълнителния директор, той заявява, че скандинавската компания е неопровержим лидер на 5G пазара след "удвояването" на инвестициите си в научноизследователска и развойна дейност и осигуряването на солидна основа за продължителен възходящ тренд.

Прирастът на новите мрежови технологии, добавя той, е по-бърз от очакваното с безпрецедентно търсене на потребителски приложения и продължаващ огромен потенциал в предприемачеството.

От Ericsson твърдят, че притежават най-много устройства, сертифицирани да работят върху мрежовото им оборудване, и водещ дял в "потенциално важни за общата стандартизация" патенти.

"Благодарение на ранните и значителни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, Ericsson има водещо световно патентно портфолио в областта на клетъчните технологии", добавя Екхолм и посочва изводите от проучване на независима анализаторска компания.

Кой от основните доставчици е водещ по отношение на 5G и свързаните с технологията търговски договори редовно се превръща във въпрос, предизвикващ сериозни спорове. Huawei и Ericsson многократно са претендирали за лидерската позиция през последните две години.

До края на 2019 г. Ericsson имаше 78 5G договора, а към 3 март те са 81. През февруари Huawei заяви, че има подписани 91 търговски сделки, но компанията още не е представяла официални данни за края на 2019 г. ,

Докато Ericsson и Huawei се радват на напредък, напускащият изпълнителен директор на Nokia Раджев Сури определи ранния 5G пазар като предизвикателство за компанията, макар и да се похвали със 66 сключени договора до края на 2019 г.

Растеж

Според Екхолм за Ericsson като цяло ще продължи да е важна дейността ѝ по придобиване и изкупуване на по-малки доставчици като това на антенния бизнес на немската компания Kathrein през октомври 2019 г.

"M&A активността ще продължи да бъде важна част от нашата стратегия за растеж, където ние виждаме потенциални придобивания на различни активи", отбеляза той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X