Мобилни Мрежи

Графикът за приемане на 3GPP Release 16 се забавя заради корона вируса

Владимир Владков

Много неща се изписаха напоследък за въздействието на епидемията от корона вирус върху телекомуникационната индустрия, но сега изглежда, че тя ще се отрази и на графика за приемане на версия 16 на стандарта на 3GPP. След първоначалния шок от отмяната на Световния мобилен конгрес бизнесът изглежда малко по-нормален, макар че епидемията все още не е отминала. Пътуванията до Барселона бяха отменено, но подобни делови срещи пропаднаха и в други страни. Работните срещи за 5G стандартите на 3GPP също бяха орязани.

Версия 16 на 3GPP, индустриалните спецификации, които трябва да се занимават с 5G standalone мрежата за радиодостъп (RAN), виртуализацията, 5G ядрото, мрежовите разрези (т.нар. виртуални мрежи) и многобройни други теми, също може да пострадат от епидемията. Последствията включват по-нататъшно отлагане на окончателното одобрени и приемане на тези индустриални спецификации. В миналото е експериментирано с електронни видеоконференции, но според експерти, голяма част от преговорите за постигане на споразумения по горещи теми е ставало в неформална обстановка.

В резултат на епидемията всички срещи на групата по техническите спецификации (TSG) и на работната група са заменени сега с електронни срещи през първото тримесечие. 3GPP заяви, че само това е възможно, независимо дали е практично или не.

За второто тримесечие, когато срещите трябваше да се проведат в Китай, са отменени всички дейности. Проучва се промяна на местата на тези срещи, но все още няма никакви гаранции, че епидемията ще бъде овладяна дотогава.

През декември 2018 г. 3GPP вече обяви закъснение в публикуването на стандартите. Засега организацията се опитва да следва новия график, но ако без вируси тя не успяла да го спазва през 2018 г., дали сега рискът заради корона вируса няма да е по-голям?

По все още дискусионните функции, които задължително трябва да бъдат включени в новата версия, има 3 варианта на действие - те да бъдат направени опционални (т.е. всеки производител да реши дали да ги вгради или не, да бъдат премахнати изобщо от сегашната 16 спецификация до следващия вариант на стандарта или всичко да бъде отложено. Първите два варианта обаче изискват много работа още.

График за приемане на стандартите от юли 2019

© 3GPP

График за приемане на стандартите от юли 2019


Според досегашните изявления, групата се опитва да преговаря по спецификациите за мрежата за радиодостъп в Release 16. Компонентите за виртуализацията вече са одобрени, но по отношение на опорната мрежа трябва да се изчака до юни, когато потенциално Release 16 може да бъде "замразен", а това ще забави целия график. Подобно отлагане ще има ефект на доминото върху цялата индустрия. Ще се увеличи времето за връщане на огромните инвестиции, а това няма да е добра новина за притиснатите от финансови разходи телекоми, а и за доставчиците, които обещаха на своите акционери купища пари от 5G.

Мрежата за радиодостъп е сред дискусионните теми днес, така че стандартите се придържат към предишните позиции. RAN мрежата е тази част от мрежовата инфраструктура, който привлича най-голямо внимание заради огромния мащаб на разгръщане на базовите станции и антените. RAN е критично важна за графиците за разработка на продуктите. Отлаганията ще предизвикат тревоги и сред телекомите, и сред производителите, но може да доведе до верижна реакция и върху изискванията International Mobile Telecommunications-2020, поставени от Международния телекомуникационен съюз ITU.

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X