Операторски Технологии

Съзвездието Starlink вече наброява 300 сателита

Иван Гайдаров

SpaceX пусна на орбита нова партида от 60 спътника Starlink, като това е общо петото групово изстрелване на малките апарати и трето само за тази година. Този старт ще направи общия брой на сателитите в съзвездието Starlink 300, което дава допълнителна преднина на SpaceX в изстрелването на комерсиални сателити пред нейните конкуренти.

Проектът Starlink се състои в разполагането на съзвездие от малки спътници в ниска земна орбита, които ще работят в мрежа, за да предоставят на потребителите високоскоростен, евтин широколентов интернет. Настоящата цел на SpaceX е да изстреля нужния брой сателити, които ще ѝ позволят да започне да предоставя услуги на клиенти в САЩ и Канада по-късно тази година. Услугата се очаква да бъде достъпна и в глобален мащаб, за което обаче ще е нужно допълнително разширяване на съзвездието.

В тази си мисия обаче SpaceX прави нещо малко по-различно, като изстрелва товара много по-рано, а сателитите разчитат на собствени двигатели, за да се изкачат в нужната орбита. Това е сложна за изпълнение маневра, но също така спестява време, гориво и пари на SpaceX по отношение на стартовите разходи.

"Днешният старт не само демонстрира продължаващия ангажимент на SpaceX към Starlink, но също така представлява важна стъпка в непрекъснатите усилия на компанията за разработване и подобряване на възможностите ѝ за повторно използване на системите. Falcon 9, използвана при последното изстрелване, беше изстреляна три пъти през 2019 г. и държи рекорда за най-бърз повторен старт - едва 62 дни между двата", обясняват от компанията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X