Операторски Технологии

Швейцария отхвърли информацията, че екологични проблеми спират 5G в страната

Иван Гайдаров

Екологичните власти в Швейцария обявиха, че появилите се съобщения за забрана за разполагането на 5G инфраструктура в страната заради опасения за здравето на хората са неточни. Според тях единствените въпросителни са относно точните места за разполагане на оборудването.

Новината за екологичните дилеми в Швейцария беше публикувана от Financial Times (FT). Сега представител на Федералната служба за околна среда на Швейцария (FOEN) признава, че наскоро е изпратил писмо до 26-те кантона в страната, относно поставянето на 5G оборудване, като обаче е категоричен, че твърдението на FT, че съобщението призовава местните власти да преустановят издаването на разрешителни за разполагане на 5G станции е "подвеждащо".

"Писмото на Федералната служба за околна среда (FOEN) до кантоните не съдържа препоръки за спиране на разрешителните за изграждане на 5G базови станции. По-скоро то определя как кантоните могат да продължат да правят това, докато FOEN излезе с официални насоки", се казва в позиция на службата.

Представителят на FOEN обаче отбелязва, че "някои кантони и общини" са наложили мораториуми върху планирането на 5G инфраструктурата, което "не засяга Швейцария като цяло".

Миналия месец, швейцарският новинарски сайт Le News съобщи, че протестиращи отново са излезли на улиците с лозунги срещу разполагането на 5G след "неубедителна" информация от правителството за възможните рискове за здравето.

Swissinfo.ch пък посочва липсата на правителствени насоки относно инфраструктурните регулации като основа за проблемите и неразбирателството около изграждането на мрежата от ново поколение в страната. Местните оператори бяха сред първите в Европа, които започнаха да изграждат 5G мрежи през 2019 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X