Операторски Технологии

Nokia и SoftBank със съвместни тестове на 5G за свързани автомобили

Иван Гайдаров

Финландският доставчик на комуникационни технологии и услуги Nokia има амбицията да гарантира, че 5G технологията може да бъде използвана напълно в бъдещия пазар на свързани автомобили, който се очаква да достигне стойност от над 225 милиарда долара до 2025 г.

Nokia вярва, че 5G ще бъде в състояние да осигури необходимата скорост и капацитет, за да гарантира, че превозните средства могат да общуват и взаимодействат безопасно и ефективно по пътните мрежи. Компанията счита разполагането на 5G мрежи с висока честотна лента и ниска латентност за изключително важно за достигането на предимствата на следващото поколение пътни превозни средства, независимо дали те са свързани или напълно автономни.

Сега, компанията е провела тестове на своето оборудване съвместно с японския оператор SoftBank Corp на полигона на Honda, разположен в Камикава-гън, Хокайдо, Япония.

Като част от изпитанията са тествани четири случая на използване на 5G, включително предаване на информация за местоположение на околните превозни средства в кръстовища с лоша видимост, процеси на идентификация и уведомяване за падащи на пътя предмети, както и предаването и вторичната употреба на висококачествено 4К видео и изображения, направени от камерите в автомобила.

"Тестовете показват, че 5G технологията може да бъде успешно, безопасно и ефективно използвана на пазара на свързани автомобили. Очакваме с нетърпение да доразвием научните си изследвания в това вълнуващо пространство и да внесем 5G свързани решения за мобилност по пътищата", коментира Джон Харингтън, ръководител на Nokia Japan.

Инициативата на двете компании идва в момент, в който на самоуправляващите се превозни средства се възлагат много надежди. Според последния доклад на DossierPlus и Statista поне 10% от превозните средства по света ще се движат самостоятелно до 2030 г., а пазарният обем в тази технологична ниша се очаква да достигне до 13,7 млрд. долара.

Растежът на пазара обаче зависи от скоростта на приемане от потребителите и способността на производителите да мащабират производствата си. Много потребители виждат атаките от хакери като основна пречка за приемането на автономните превозни средства, като 4/5 от тях все още не са склонни да се доверят на самоуправляващите се автомобили. 70% от потребителите вярват, че автономните системи ще бъдат лесни за пробиване от хакери.

Qualcomm Technologies също работят в посоката на Nokia. По време на изложението за потребителска електроника CES гигантът в производтсвото на чипове представи новата си платформа за автономно шофиране Qualcomm Snapdragon Ride, която също има за цел да ускори приемането на автономното шофиране. Qualcomm подписа и споразумение със Sasken Technologies за разширяване на инженерната и персонализационната поддръжка на своята база клиенти от автомобилния сектор.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X