Операторски Технологии

Huawei и Samsung доминират на пазара на 5G устройства, но конкуренцията идва

Иван Гайдаров

Показвайки желязна хватка, корейските и китайските доставчици - Huawei и Samsung - доминират на пазара на 5G смартфони през 2019 г. През тази година обаче се очаква 5G теренът да стане значително по-населен, когато става дума за устройства, което ще доведе до засилена глобална - ако не местна и регионална - конкуренция.

Проучване установява, че глобалните доставки на 5G смартфони са достигнали 19 милиона бройки през 2019 г. - търсене, по-високо от очакваното. Ожесточената конкуренция между китайските доставчици и сериозните субсидии за доставчиците в Южна Корея са основните двигатели на пазара на 5G устройства. Други региони като САЩ и Европа изостават от Азия, но Strategy Analytics очакват те да наваксат изоставането си до края на тази година.

Докладът показва, че Huawei е водещ доставчик с 6,9 милиона 5G смартфона по целия свят през 2019 г. и 37% пазарен дял. Почти всички 5G смартфони на Huawei са продадени в Китай, където последните санкции на САЩ оказаха сравнително по-слабо въздействие. Популярните 5G модели на Huawei включват Mate 20 X 5G и Mate 30 Pro 5G.

Корейският съперник на Huawei - Samsung - заема втората позиция с 6,7 милиона 5G смартфона, доставени в глобален мащаб през 2019 г. и 36% пазарен дял. Изследването отбеляза, че доставките на 5G смартфони на Samsung са наистина глобални. Популярните 5G модели на Samsung са Note 10 5G и S10 5G.

Далеч назад, трета и четвърта позиция в проучването заемат китайските Vivo и Xiaomi, съответно с 11% и 6% от пазарен дял. Vivo е доставила 2 милиона 5G смартфона по целия свят през 2019 г. с портфолио, силно фокусирано върху Китай, който остава основният ѝ пазар. Xiaomi пък е доставила 1,2 милиона 5G смартфона и малко по-малко се налага в Западна Европа с популярни модели като Mi Mix 3 5G и партньорства със швейцарски компании.

Фокусирайки усилията си върху Северна Америка и Южна Корея и ограничено присъствие в останалите части на света, през 2019 г. LG заема пето място с 900 000 глобални доставки и 5% от пазарно присъствие.

Очакваната поява на 5G модели на Apple и други големи производители в рамките на следващите 12 месеца ще постави този сегмент в центъра на широкия пазар на смартфони, предвиждат анализаторите.

Стратегическият анализ обаче предупреждава, че настоящото огнище на коронавирус ограничава търговията в някои части на Китай и това може да доведе до забавяне на предлагането на 5G в Азия, а и по целия свят през първата половина на 2020 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X