Мобилни Мрежи

4G мрежата на Verizon била по-бърза от 5G на T-Mobile

Владимир Владков

Анализаторите от IHS Markit са направили анализ на работата на първите 5G мрежи в САЩ чрез своето поделение RootMetrics, като са открили, че все още тези мрежи имат нужда от много подобрения. Анализът показва още, че нивата на пренос в 4G са по-високи от тези на 5G.

Проучването е проведено през втората половина на 2019, като разкрива големи различия в покритието и скоростите на 5G мрежите. Директно сравнение на услугите в Лос Анджелис например показва, че максималните скорости на сваляне варират от 125.7Mb/s в мрежата на T-Mobile САШ до 627Mb/s в тази на Verizon.

RootMetrics отбелязва, че нивата за пренос на данни в 4G мрежите на Verizon превъзхождат средните в 5G мрежата на T-Mobile в града, като са почти идентични с тези, предлагани от 5G услугите на AT&T.

T-Mobile обаче е първенец по отношение на 5G покритието с почти 39% от територията на Лос Анджелис, в сравнение с 36,4 на сто на Sprint, 6,7% на AT&T и под 1% на Verizon.

Максималните 5G скорости на Sprint в града са 201,1 Mb/s.

RootMetrics отбелязва още, че резултатите отразяват използваните от операторите различни честотни 5G. Милиметровите вълни, предпочитани от Verizon, предоставят по-големи скорости, докато спектърът под 6GHz, използван от неговите конкуренти, могат да предложат по-добро покритие заради по-бавното си затихване.

RootMetrics смята, че скоростите за пренос на данни ще се подобри, особено след надгражданията на технологията.

Снимка: Доклад на RootMetrics
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X