Мобилни Мрежи

NTT DoCoMo обяви какво трябва да върши 6G технологията

Владимир Владков

Японският оператор NTT DoCoMo е сред първите големи играчи в тази индустрия, който сподели визията си за това какво очаква от технологиите от шесто поколение и предоставяните от тях услуги.

В наскоро публикувана бяла книга най-големият мобилен оператор в Япония описва как би изглеждала 6G, включително технологични изисквания, сценарии за услуги, както и график за следващите проучвания. NTT DoCoMo е първият голям телеком, който се включва в дискусиите за 6G.

Бялата книга е публикувана 40 години след като Nippon Telegraph and Telephone Public Corporation е пуснала първата в света (по думите на японската компания) клетъчна мобилна комуникационна услуга. Компанията смята, че мобилната телеком индустрия преминава през смяна на технологичните поколения на всеки 10 години, но моделът за създаване на нова добавена стойност е със стъпка около 20 години. Тя разглежда 5G като постъпкова промяна, а 6G да бъде само надграждане. Операторът очаква 6G услугите да започнат да се предлагат около 2030 г.

Малко е смущаващо, че на авторите на доклада на NTT DoCoMo наричат преминаването от 5G към 6G "5G еволюция", термин, използван от компании като AT&T и Ericsson за обозначаване на етапа, когато индустрията се развиваше от 4G към 5G. Този термин се появи като спорно лого на AT&T телефони преди операторът да стартира услугата 5G.

NTT DoCoMo обяви какво трябва да върши 6G технологията

© NTT DoCoMo


Бялата книга на NTT DoCoMo посочва 6 технологични показателя, които 6G трябва да постигне:
 1. Екстремно високоскоростни комуникации с много голям капацитет, като пиковите нива за мобилен пренос на данни да е над 100Gbps.
 2. Екстремно разширено покритие, включително покритие на голяма височина, подводно, а и в Космоса.
 3. Екстремно малко енергийно потребление и свиване на разходите, включително алтернативни технологии за зареждане.
 4. Екстремно малка латентност, т.е. под 1 милисекунда времезакъснение от край до край.
 5. Екстремно висока надеждност, т.е. достъпността да се подобри от "пет деветки" на "седем деветки" (99,99999%).
 6. Екстремно масова свързаност и наличие на датчици, т.е. поддържане на 10 пъти повече връзки в сравнение с 5G при еднакви други условия.

6G мрежите ще подобрят общуването на хората с нещата.

© NTT DoCoMo

6G мрежите ще подобрят общуването на хората с нещата.


Операторът разглежда тези технологични свойства като критични за реализиране при сценариите за използване, вариращи от сливането между цифрова и физическа среда и комуникацията между хората и нещата до преодоляване на дигиталната пропаст между различни социални групи и адресиране на други обществени проблеми.

NTT DoCoMo смята, че научно-изследователските усилия трябва да бъдат фокусирани в следните области:
 • Нова топология на мрежата
 • Разширяване на покритието, включително "извънземни мрежи"
 • Разширение на използваните честоти и по-добра използваемост на РЧ спектъра
 • По-нататъшни подобрения на технологиите за безжичен пренос
 • Подобрения на ултранадеждните комуникации за спешни нужди (URLLC) и на индустриалните IoT мрежи
 • Разширена интеграция на разнообразни безжични технологии
 • Мултифункционалност и изкуствен интелект навсякъде в мобилната мрежа

Това, което NTT DoCoMo представя, макар и с повече подробности, не се различава много от онова, което финландската програма 6Genesis обяви на миналогодишния Световен мобилен конгрес, включително очакваното време на пускане на 6G. Оттогава разговорите в бранша набират скорост, като през март беше проведена първата среща на върха за 6G във Финландия. Присъединяването на голям играч като NTT DoCoMo придава още по-голяма тежест на дискусиите, които със сигурност ще продължат на предстоящия Световен мобилен конгрес в Барселона в края на февруари 2020 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X