Операторски Технологии

Amazon е лидер на европейския пазар на уреди за умния дом

Иван Гайдаров

Amazon е компанията с най-много доставки на продукти за интелигентни домашни условия в Европа през третото тримесечие на 2019 г. По този начин тя задминава Google на първото място, а общият европейски пазар на умни уреди е нараснал с 18,1% на годишна база и достига до 23,8 милиона единици, съобщава IDC.

Анализаторската компания е изчислила и броя на пратките по артикули - интелигентни високоговорители, телевизори, осветление, сигурност на дома, термостати и дигитални медийни плейъри (като Amazon Fire TV).

Amazon е доставила 3,9 милиона бройки, което и отрежда 16,4% пазарен дял, докато Google има 3,78 милиона доставени единици и съответно 15,9% пазарен дял. Samsung заема трето място с 2,95 милиона доставени бройки, докато Sony и LG са с 2,44 милиона и 1,31 милиона единици.

Видео развлеченията остават най-голямата категория устройства на този пазар - 13,8 милиона доставки на устройства. IDC обаче посочва интелигентните говорители като най-бързо развиващата се категория, като броят на пратките се е увеличил с 36,6% на годишна база и достига повече от 4,5 милиона.

Антонио Арантес, старши аналитичен анализатор на IDC за умните домашни устройства в Западна Европа, отбелязва, че Amazon доставя "повече от половината от умните говорители в Европа" през посочения период.

IDC прогнозира, че интересът към интелигентните говорители ще се удвои през следващите три години и доставките ще достигнат до 9 милиона, тъй като и Google, и Amazon започват да представят своите разработки в повече европейски страни.

Цялостният пазар на интелигентни домове в Европа се очаква да достигне 185,9 милиона единици до 2023 година.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X