Операторски Технологии

САЩ ще свалят Huawei от трона на 5G технологиите с нов фонд от над 1 млрд. долара

Иван Гайдаров

Група американски сенатори представиха нов законопроект, предлагащ правителството да вложи повече от 1 милиард долара в разработването на западно 5G оборудване, което може да се противопостави на доминацията на Huawei на пазара на мрежови технологии от ново поколение.

В изявление, сенаторът Марк Уорнър, съвносител на законопроекта, очертава ключовите цели на предложения Utilising Strategic Allied Telecommunications Act, а именно "препотвърждаването на лидерството на САЩ и западните страни чрез насърчаване на конкуренцията с Huawei, която се възползва от предимствата на американския софтуер. ".

Сенаторите твърдят, че Huawei е "силно субсидирана от китайското правителство", което ѝ е помогнало да стане лидер в сферата на 5G технологиите.

Надеждни и сигурни

Според предложенията в новото законодателство Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC) трябва да създаде фонд в размер на най-малко 750 милиона ндолара или до 5% от годишните постъпление от аукционния спектър, за да се създаде O-RAN фонд за научноизследователска и развойна дейност, стимулиращ отворената архитектура и разработката на софтуерно базирани технологии.

Освен това то предвижда заделянето на 500 милиона долара в следващите години за работа с чуждестранни партньори за "ускоряване на приемането на надеждно и сигурно оборудване в световен мащаб".

Други акценти на Utilising Strategic Allied Telecommunications Act включват преходен план за операторите за закупуване на ново оборудване, съвместимо с O-RAN, повишено влияние на САЩ при установяването на международни стандарти и разширяване на пазарните възможности за доставчиците.

"Всеки месец, в който ние не правим нищо, Huawei се утвърждава като най-евтиният, най-бързият и най-достъпният световен доставчик на 5G оборудване. В същото време американските и западноевропейските компании и работници губят пазарен дял и работни места. Конгресът задължително трябва да се справи със сложните предизвикателства пред сигурността и конкурентоспособността, които поставят китайските телекомуникационни компании", категоричен е Марк Уорнър в обосновката на законопроекта.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X