Операторски Технологии

Китайските потребители са най-нетърпеливи за 5G смартфони

Иван Гайдаров

Китай е глобален лидер, когато става дума за потребителския интерес към 5G смартфони и услуги. Това става ясно от доклад на GSMA Intelligence, представен по време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас CES 2020.

Според доклада на изследователската група почти половината потребители в страната имат желание да преминат към мрежите от следващо поколение възможно най-бързо. Едновременно с това проучването на нагласите на потребителите на редица големи пазари, проведено през юни 2019 г., установява, че хората в САЩ и Европа са значително по-предпазливи относно незабавното преминаване към 5G смартфони.

В проценти, в групата на нетърпеливите да усетят 5G в телефоните си е формирана от 46% от анкетираните в Китай, 28% в САЩ и 23% в Италия.

Апетитът за 5G устройства в Китай се вписва напълно и в прогнозите за доставките на смартфони, направени от анализаторската компания IDC през ноември 2019 г., които посочиха продажбите в Китай като основен източник на свеж полъх за глобалния пазар на мобилни устройства.

От GSMA Intelligence коментират: "Екосистемата от устройства ще бъде от решаващо значение при оформянето на траекторията на приемане на 5G. Грешка е обаче да се смята, че потребителите на всеки пазар ще гледат на преходът към 5G по един и същ начин. Операторите и производителите на устройства ще трябва да изследват из основи потребителското търсене, ако искат да се възползват максимално от 5G възможностите. "

Докладът също така отчита повишени проценти на приемане на фитнес тракери и умни часовници, като това важи най-вече за потребителите в средата на двадесетте и тридесетте години. Това оставя пред компаниите редица възможности за разширяване на пазарния им дял с услуги и устройства за по-възрастните потребители.

В сектора на интелигентните домове докладът посочва разпокъсаността и липсата на съвместимост между различните производители като възпрепятстващ приемането факт.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X