Операторски Технологии

И Италия на път да отвори 5G мрежите си за Huawei

Иван Гайдаров

Huawei трябва да бъде допусната да участва в изграждането на бъдещата 5G мрежа на Италия. Това обяви италианският министър на индустрията в неделя, по време на изслушване пред отговорната парламентарна комисия, която се опитва да блокира участието компанията.

Коментарът идва в резултата на силния натиска на САЩ върху Италия и други европейски държави да избягват използването на оборудване Huawei в своите мрежи от следващо поколение и да следят внимателно друга китайска компания – ZTE - заявявайки, че двете организации могат да представляват риск за сигурността.

Както Huawei, така и ZTE категорично отричат съществуването на подобен риск.

"Ние приехме законодателство, което гарантира националната ни сигурност. При наличието на правилните защити възможността за достъп на Huawei въобще не трябва да бъде обсъждано", заявява министър Стефано Патуанели, част от управляващото Движение "5 звезди", пред La Stampa.

Миналата седмица парламентарната комисия за сигурност на Италия обяви, че правителството трябва да обмисли ограничаването на достъпа на Huawei и ZTE в развитието на 5G мрежите в страната. В същото време обаче, най-голямата италианска телекомуникационна група Telecom Italia (TIM) е в процес на избор на доставчици за обновяване на мрежовата си инфраструктура и Huawei е един от възможните кандидати.

Зам.-секретарят на кабинета Рикардо Фракаро, също член наДвижение "5 звезди", пък заяви в петък, че правителството няма как да игнорира мнението на парламентарната комисия, но Патуанели контрира, че "Huawei предлага най-добрите решения на най-добри цени".

"Човек не може да вее флага на пазара с една ръка, а този на протекционизма с другата", категоричен е той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X