Операторски Технологии

FCC одобри нова мрежова технология, позволяваща на автомобилите да си "говорят"

Иван Гайдаров

В четвъртък, Федералната комисия по съобщенията (FCC) одобри нова мрежова технология, наречена C-V2X, която свързва автомобилите помежду им, както и с пътната сигнализация. С единодушие, комисията гласува предложение, което предполага ограничаване на някои радио ефири в честотния обхват 5.9GHz, за да се отвори място за използването на C-V2X.

Предложението на FCC също така би освободило известен спектър за нелицензирана употреба. Това хвърля сянка върху един по-стар конкурент на C-V2X, наречен DSRC, който през последните две десетилетия има изключителните права да използва честотната лента 5.9GHz.

Радиоспектърът е ценен ресурс и феновете на много различни технологии за безжична комуникация се опитват да вземат толкова, колкото могат, от него, за да промотират различните си визии за бъдещето. Спектърът вече се използва за всичко - от мобилни мрежи, на които разчитат смартфоните, до Wi-Fi, блутут, телевизионни предавания, полицейски, противопожарни и всякакви далекосъобщителни мрежи.

Нелицензираният спектър е безплатна зона за много различни приложения, които функционират едновременно на едни и същи честотни ленти, но лицензираният спектър, използван за телефонния трафик, спешните услуги и автомобилните комуникации, е защитен, за да се гарантира по-надеждно обслужване.

"Балансиран подход" към радиочестотния спектър

Предложението на FCC "се стреми да постигне балансиран подход, който едновременно да подобри автомобилната безопасност и да създаде възможности за разгръщане на повече безжични иновации в полза на американския народ", заявяват от комисията.

FCC се опитва от години да измисли какво да прави с честотната лента 5.9GHz, която включва широк спектър с ширина 75 мегахерца. Сегашното предложение би я разделило на три части. Долната - 45MHz - ще бъде за нелицензирана употреба, което означава, че е безплатна за всеки, който може да я използва за радиопредавания. Спектърът 20MHz ще бъде запазен единствено за C-V2X, а този от 10MHz трябва да остане за DSRC, но само ако поддръжниците на тази мрежа убедят FCC, че тя е работоспособна. В противен случай и той ще бъде запазен за C-V2X.

Wi-Fi Alliance, група, която помага за стандартизиране на безжичните мрежови технологии, приветства предложението на FCC да запази 45MHz за нелицензирана употреба. Този спектър може да се комбинира така, че устройства като телефони и лаптопи да могат да използват много по-широка лента от 160MHz за по-бърз трансфер на данни.

Списъкът с организации, подкрепящи използването на нелицензиран спектър, включва още Comcast и Charter Communications - два от най-големите доставчици на интернет услуги в САЩ. Производители на чипове като Broadcom и Qualcomm – един от основните поддръжници на C-V2X - също изразиха подкрепа за предложението на FCC.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X