Операторски Технологии

Смартфон екосистемата генерира все повече приходи

Иван Гайдаров

През последното десетилетие пазарът на смартфони се радва на безпрецедентен ръст, което води до стотици милиарди продажби годишно. Смартфоните превърнаха Apple в компанията за трилион долара, която е днес и поставиха компании като Huawei и Xiaomi на глобалната картата. Но в историята на успеха на смартфон технологията има повече от просто продажби на хардуер.

Както Deloitte посочва в своя доклад за TMT Predictions 2020, възходът на смартфона даде възможност на много други индустрии да генерират милиарди долари продажби всяка година. Така нареченият "мултипликатор на смартфони", т.е. продукти и услуги в зависимост от марката смартфона, се очаква да генерира глобални продажби за над 459 милиарда долара през следващата година, при 484 милиарда долара, които Deloitte прогнозира за реалния пазар на смартфони.

Според Deloitte мултипликаторът представлява широк спектър от продукти и услуги, включително хардуер (напр. калъфи, зарядни устройства, аудио аксесоари, носима електроника), съдържание (мобилни реклами, стрийминг абонаменти и приложения) и услуги (ремонт, застраховка, съхранение в облака) и скоро този сегмент всъщност може да изпревари действителните продажби на устройства като най-голям катализатор за ръст на приходите в смартфон икономиката.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X