Операторски Технологии

Deutsche Telekom спира 5G сделките, иска яснота относно Huawei

Иван Гайдаров

Deutsche Telekom спира всякакви сделки за закупуване на 5G екипировка, докато германското правителство не реши дали ще забрани доставките от китайския технологичен гигант Huawei или не, съобщава Reuters.
"В светлината на неясната политическа ситуация, ние понастоящем спираме сключването на каквито и да било 5G договори с всички доставчици", категорични са от телекомуникационната компания.

Решението на Deutsche Telekom идва на фона на появата на вътрешна опозиция в германското правителство, която категорично се обявява против участието на Huawei в разгръщането на 5G мрежата в страната и се бори за пълна забрана на използването на устройства на компанията заради притеснения, че това може да застраши националната сигурност.

Към момента официалната правителствена позиция по-скоро навежда на мисълта, че страната ще позволи на китайската компания, която и в момента е основен доставчик на оборудване за местните телекоми, да доставя 5G технологии. През октомври, канцлерът Ангела Меркел подкрепи регулаторна рамка, която не налага общи забрани за доставка на оборудване на нито една компания, в това число и на Huawei. Това обаче доведе до напрежение в управляващата коалиция.

Deutsche Telekom пусна 5G мрежа в ограничен брой германски градове, като плановете ѝ са те да станат 20 през 2020 г. Компанията призова възможно най-бързо да се постигне яснота около изграждането на 5G мрежата в Германия, за да не се окаже, че страната изостава сериозно.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X