Операторски Технологии

Qualcomm представи нова XR платформа с оптимизирани възможности

Иван Гайдаров

Qualcomm добавя 5G и подобрени изчислителни възможности към своята платформа за разширена реалност (XR) в опит да събуди интереса към сегмент от устройства, който дълго време не успява да навлезе на масовия пазар.

Базирана на току що представения чипсет Snapdragon 865, платформата Snapdragon XR2 предлага два пъти по-висока производителност на CPU и GPU, четири пъти по-голяма честотна лента за видео и шест пъти по-висока разделителна способност от Snapdragon XR1. Тя също така предлага 11 пъти по-бърза обработка на изкуствения интелект и специален процесор за компютърно зрение.

Най-новата платформа предлага също така възможност за 360-градусови 8K видеоклипове и 120Hz дисплеи.

Според ръководителят на XR платформата на Qualcomm – Хюго Суарт – тя може в близко бъдеще да се превърне в една от най-повсеместните и разрушителни технологии в света.

"Преминаваме към нов свят, където XR - обобщаващ термин за VR, AR, MR, - е следващата мобилна платформа. Скоро всички ще носим очила, които ще ни позволяват потапяща и интерактивна комуникация, както и консумация на съдържание, без да използваме ръцете си", категоричен е той.

Нийл Маустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics, определя платформата XR2 като "добра новина" за пазара на интелигентни очила, но предупреждава, че очакваниете завишени цени ще се окажат предизвикателство пред 5G офертите на компаниите.

Qualcomm отбелязва, че множество партньори вече са проявили интерес и са се ангажирали с използването на платформата. Сред тях е гигантът в геймърската индустрия Niantic, който подписа многогодишна партньорска сделка с Qualcomm за създаване на потребителски AR очила.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X