Операторски Технологии

Huawei инвестира милиарди в своя екоситема от приложения

Иван Гайдаров

Платформата на Huawei е животоспособна алтернатива за разработчиците на приложения, тъй като 5G предлага шанс за изграждане на изцяло нова екосистема. Това заяви Го Пин, зам.-председателят на компанията, по време на конференция в Лисабон.

Китайският гигант се стреми да изгради свой собствен набор от приложения, онлайн магазин и софтуер за платформата си HarmonyOS и Huawei Mobile Services, за да ограничи негативното въздействие от загубата на достъп до Android на Google заради забраните на Вашингтон през май.

Устройствата, разработени преди забраната да влезе в сила, не бяха засегнати от ограниченията, но Huawei засили разработването на своята операционна система, за да компенсира бъдещи негативи.

Флагманът на компанията Mate 30, пуснат на пазара през септември, беше първият модел, който няма достъп до пълния набор от приложения и услуги на Google. В същото време анализаторите често изразяват съмненията си, че Huawei ще успее да привлече достатъчно разработчици, които да застрашат позициите на Google или Apple като лидери по отношение на екосистемата си. Това би застрашило и водещата позиция на Huawei на световния пазар на смартфони.

Предимства

Го посочва като основно предимство на партньорството с Huawei възможностите за разработване на нова екосистема, базирана на 5G. В исторически план той отбелязва, че разработчиците на приложения обикновено печелят лъвския пай от печалбата на пазар на стойност трилиони долари, а наличието на 5G е "златна възможност за цялата ни индустрия". По думите му приложенията и софтуерът са това, което генерира истинска стойност, а най-големите печеливши ще бъдат партньорите на Huawei.

Изпълнителният директор подчертава, че Huawei е работила в тясно сътрудничество с разработчиците през последните пет години, като заяви, че планира да вложи 1,5 милиарда долара в своята програма за разработчици в опит да увеличи броя им от 1,3 милиона към днешна дата до 5 милиона.

Също така компанията ще инвестира 1 милиард долара в своята програма за разработчици Shining-Star, за да привлече по-широк спектър от висококачествени приложения в своята екосистема за мобилни услуги.

"Huawei очаква с нетърпение да работи с разработчици от индустрията и стартиращи компании, за да създаде повече приложения", отбелязва той.

Възможности за операторите

Го изтъква и 30-годишните работни взаимоотношения на Huawei с глобалните оператори, отбелязвайки, че това би позволило на разработчиците на приложения и софтуер "да разгърнат напълно своя потенциал".

Във ерата на 5G, Huawei обещава да "продължи да дава възможност на разработчиците на приложения и да движи цялата индустрия напред". По думите на Го комбинацията от следващо поколение мобилни мрежи и други технологии представлява "новото електричество", което ще отвори пътя към интелигентния свят.

Разгръщането на търговските мрежи върви много по-бързо от очакваното, акцентира той, като посочва, че вече са стартирали 40 мрежи в повече от 20 държави, а до края на годината се очаква активацията на поне още 20.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X