Операторски Технологии

Huawei представи "бяла книга" за развитието на 5G

Иван Гайдаров

По време на ITU Telecom World 2019, в рамките на форума 5G+Gigabit: Connecting an Intelligent Future, Ян Чаобин, президент на 5G продуктовата линия на Huawei, представи документ, посветен на развитието на новата безжична технология - "5G Applications Position Paper".

"Бялата книга" описва сценариите за приложение на 5G в области като широколентови комуникации, медии и развлечение, промишлено производство и интелигентен транспорт. Ян Чаобин призова глобалните индустриални организации и регулатори активно да насърчават координацията на спектъра и стандартите, както и да осигурят достатъчно ресурси и добра бизнес среда, която да гарантира комерсиалното 5G внедряване и приложения.

По време на форума, организиран от Huawei Technologies в рамките на годишната глобална конференция ITU Telecom World 2019, от компанията очертават и моментното състояние на 5G инфраструктурата – комерсиалното 5G внедряване в голям мащаб е в разгара си; в глобален мащаб 35 оператори в 20 държави вече са пуснали 5G; в други 33 държави 5G спектърът вече е разпределен и новата технологична ера е настъпила.

5G ще отвори пазарно пространство за трилиони долари и много нови възможности за инвестиции в бъдеще. През 2035 г. 5G ще генерира 12,3 трилиона щатски долара икономическа продукция в световен мащаб, 80% от които ще са пряко свързани с технологията. Затова в документа, разработен от Huawei, се обръща основно внимание на четири аспекта - иновативно приложение, стандарти, спектър и индустриална екосистема.

Основни моменти от "5G Applications Position Paper" на Huawei

С напредването на комерсиалния 5G процес, иновативните приложения се появяват в един безкраен поток, включително оптимизирани мобилни широколентови услуги, базирани на медии развлечения, промишлено производство, интелигентен транспорт и т.н. 5G мрежата осигурява гигабайтов трафик, високоефективни мрежи и добър потребителски опит. Дигитализацията и интелигентността са крайъгълни камъни за 5G ерата, тъй като ще доведат до пълноценно оползотворяване на предимствата на технологията, ще овластят множество индустрии и ще подобрят тяхната социална ефективност.

Глобалният унифициран стандарт ще помогне за по-бързата и ефективната интеграция на комерсиалната 5G инфраструктура. Стандартизацията в глобален мащаб се ръководи от 3GPP (Generation Partnership Project), като вече бяха представени първите стандарти и продължава работата по въвеждането на нови. Като цяло 5G технологията продължава да се усъвършенства, което е благоприятно за развитието на здрава индустриална екология и иновативни приложения.

Разпределението на спектъра е важен въпрос за регулаторните органи. Синергията в глобален мащаб помага да се намали сложността и разходите за внедряване на 5G от страна на доставчици, индустриални партньори и дори крайни потребители. Разпределението на националния спектър остава в ръцете на националните регулатори. В същото време мрежовата синхронизация трябва да се обмисли, тъй като тя ще подобри ефективността на използване на спектъра и ще намали смущенията.

5G изисква стабилна и прозрачна екосистема за изпълнение. Търговският успех и икономиите от мащабен растеж в ерата на 5G, както и зрелостта на 5G екосистемата, зависят от по-тясното сътрудничество между оператори, доставчици и заинтересовани страни от индустрията, както и регулатори, които подкрепят иновациите в приложенията.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X