Операторски Технологии

Източна Европа се подготвя за 5G

Иван Гайдаров

Преди дни Жан Филип Де Тендер, медиен директор на EBU, изнася реч по време на Media2020 в Букурещ, в която посочва 5G като "трансформативна технология", която трябва да бъде взета на сериозно от обществените телевизионни оператори. Също толкова важно е, че те трябва да се опитат да повлияят на технологичните стандарти за 5G, така че да се използва не само за предоставяне на интернет услуги, за които потребителите плащат, но и за 5G разпространение, което позволява приемането на услуги от публични оператори.

Междувременно, в Унгария делегатите на 20-ата Интернет конференция в Сиофок по-рано тази седмица изслушаха Ищван Бартолиц, ръководител на отдела за анализ на технологиите на местния регулатор NMHH, според когото стартирането на 5G услуги от няколко основни доставчици в определени страни са до голяма степен маркетингови ходове. Цялостната европейска стандартизация на 5G не е завършена и услугите, които вече работят и се изпълняват, всъщност се реализират с 5G радио интерфейс, базиран на 4G инфраструктура, обяснява той.

Бартолиц също така обръща внимание, че би било грешка да се мисли, че Унгария изостава. "Надяваме се, че някой ден ще има истинска 5G инфраструктура с оптичен гръбнак", добавя той.

В Хърватия, Hrvatski Telekom наскоро обяви, че тества предаване чрез видео дронове в 5G мрежа. Показателно е, че е първото такова в региона.

На други места в Централна и Източна Европа полската национална преносна компания Emitel е водеща при въвеждането на 5G услуги в страната, докато в Словения регулаторът AKOS се очаква да даде 5G честоти до средата на следващата година. В момента се провеждат 5G изпитания в Русия, като първите услуги вероятно ще стартират в началото на следващото десетилетие. В Румъния се очаква регулаторът ANCOM да даде 5G лицензи в края на тази година.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X