Мобилни Мрежи

5G абонатите в Южна Корея вече са над 3 милиона

Владимир Владков

Разгръщането на 5G мрежите в Южна Корея напредва с много бързи темпове, като на 9 септември т.г. е регистриран 3-милионния 5G абонат. Очаква се до края на 2019 г. трите мобилни оператора да осигурят 5G покритие на 93% от населението на страната.

Лий Канйонг, заместник директор на отдел в корейското Министерство на науката и ИКТ, заяви на конференцията на GSMA Mobile 360 – Digital Societies, че операторите продължават да разширяват покритието в страна, като се стремят да обслужват първо всички големи градове и техните предградия. Те се фокусират и върху подобряването на вътрешносградното покритие.

Само 5 месеца след едновременното стартиране на 5G услуга в началото на април, мобилните оператори в Южна Корея са инсталирали общо над 90 000 5G базови станции, или почти два пъти повече от тези, с които започнаха да предоставят услуги при старта. Потребителите могат да избират между два модела 5G смартфони на Samsung и един на LG.

Лий добави, че са регистрирали увеличаване на оплакванията от качеството на услугите веднага след старта на 5G, затова правителството е създало съвместна публично-частна работна група, която да проучи и разреши техническите проблеми и проблеми с покритието. След създаването на групата е отчетен рязък спад на оплакванията. Тестовете са показали, че и трите оператора предоставят 5G скорости над 1Gb/s.

За да подкрепи инвестициите в 5G мрежи, правителството на Южна Корея предлага на операторите данъчен кредит в размер на 1 до 3 процента за двугодишен период, с който те ще намалят своите капиталов разходи. Предоставя се и финансова поддръжка под формата на заеми и фондове за иновативни 5G стартиращи фирми. Досега операторите са похарчили около $3 милиарда за придобиване на радиочестотни ресурси в спектралните обхвати 3,5GHz и 28GHz.

За да стимулира разработката на 5G продукти, правителството е създало 23 тестови постановки за 5G, фокусирани върху 5 сектора като устройства, V2X и дронове. Южнокорейското правителство оценява, че страната ще успее да генерира 130 трилиона вона ($109 милиарда) от производството на стоки в 5G свързани индустрии до 2026 г., или 15% дял от световния 5G пазар.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X