Операторски Технологии

Wi-Fi Alliance стартира официалното сертифицирането на Wi-Fi 6 устройства

Иван Гайдаров

Wi-Fi Alliance, неправителствена организация в сферата на сертификацията на безжични технологии, официално стартира своята програма за сертифициране на Wi-Fi 6, като по този начин стимулира широкото приемане на новия стандарт за безжична връзка. Както при предишните сертификационни програми на групата, програмата за сертифициране на Wi-Fi 6 е фокусирана върху проверка на оперативната съвместимост и набора от функции на IEEE 802.11ax устройствата, за да гарантира, че те работят добре помежду си и че разполагат с всички необходими функционалности и възможности за подсигуряване на новия стандарт.

Сертифицирането на Wi-Fi Alliance идва, след като редица производители на устройства вече доставят Wi-Fi 6 продукти през последните няколко месеца и по същество изграждат хардуерната екосистема за разпространението на новия стандарт. В този ред на мисли, първата задача за членовете на групата и тестовите ѝ лаборатории ще бъде сертифицирането на вече съществуващи Wi-Fi 6 устройства. Това включва съществуващи точки за достъп, рутери и клиентски устройства, включително Galaxy Note 10 на Samsung, който се превърна в първия смартфон, получил новия сертификат.

Новият стандарт се различава малко от предишните итерации на Wi-Fi, като се фокусира върху подобряването на производителността в споделена среда, а не само върху повишаване на максималните скорости на трансфер на устройства. За тази цел, докато максималната пропускателна способност, поддържана от Wi-Fi 6, е 2,4 Gbps, решаващото подобрение на Wi-Fi 6 / 802.11ax технологията е подобрената спектрална ефективност. Наред с други неща, технологията добавя OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access), за да позволи различните устройства да бъдат обслужвани от един канал, като отделят различни под-носители за отделните клиентски устройства. Wi-Fi 6 също така добавя задължителна поддръжка за MU-MIMO - функция, първоначално добавена в 802.11ac Wave 2.

В интерес на истината дори съществуващите клиентски Wi-Fi 5 (802.11ac) устройства могат да се възползват от Wi-Fi 6 (802.11ax) AP, въпреки че Wi-Fi 6 сертифицираните ще дадат значително по-добри резултати.

Междувременно, Wi-Fi Alliance задължава Wi-Fi 6 сертифицираните устройства да поддържат WPA3 сигурност, 1024-QAM и 160 MHz.

Накрая, заедно със старта на самата програма за сертифициране, Wi-Fi Alliance вече сертифицира първите устройства. Следните мрежови адаптери, чипсети и точки за достъп са сертифицирани за Wi-Fi 6 към момента:

Broadcom BCM4375
Broadcom BCM43698
Broadcom BCM43684
Cypress CYW 89650 Auto-Grade Wi-Fi 6 Certified
Intel Wi-Fi 6 (Gig+) AX200 (for PCs)
Intel Home Wi-Fi Chipset WAV600 Series (for routers and gateways)
Marvell 88W9064 (4x4) Wi-Fi 6 Dual-Band STA
Marvell 88W9064 (4x4) + 88W9068 (8x8) Wi-Fi 6 Concurrent Dual-Band AP
Qualcomm Networking Pro 1200 Platform
Qualcomm FastConnect 6800 Wi-Fi 6 Mobile Connectivity Subsystem
Ruckus R750 Wi-Fi 6 Access Point


Wi-Fi Alliance стартира официалното сертифицирането на Wi-Fi 6 устройства

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X