Операторски Технологии

САЩ и Полша подписаха споразумение за засилен контрол върху 5G мрежите

Иван Гайдаров

САЩ и Полша обявиха днес, че доставчиците на 5G мрежово оборудване трябва да бъдат строго оценявани за евентуален контрол, упражняван върху тях от страна на чуждестранни правителства. Вицепрезидентът Майк Пенс и полският президент Анджей Дуда подписаха споразумение за затягане на сигурността по посока на изграждането на 5G мрежи, съобщава The Wall Street Journal. По време на подписването не се посочва конкретна компания, Huawei по подразбиране, но това е поредният ход в опита на Вашингтон да изключи Китай от изграждането на 5G мрежи.

"Защитата на тези комуникационни мрежи от ново поколение от прекъсване или манипулиране, гарантираща неприкосновеността на личния живот и личните свободи на гражданите на Съединените щати, Полша и други страни, е от жизненоважно значение", се казва в съвместното съобщение.

Както отбелязва Reuters, Huawei има силно присъствие в Полша. През януари обаче властите арестуваха китайски служител на компанията и бивш полски служител по сигурността по обвинения в шпионска дейност. Huawei отрече обвиненията, но подозренията остават.

САЩ призовават и други страни да не използват 5G мрежата на Huawei още от миналата година. В отговор, от китайския технологичен гигант нееднократно са отричали американските обвинения и се противопоставят категорично на желанието на администрацията на Тръмп да бъдат включени в черен списък на доставчиците на мрежово оборудване.

Тази пролет ООН заяви, че опасенията на САЩ, свързани с оборудването на Huawei, са политически мотивирани. Затова остава само времето да покаже каква позиция ще заемат повечето страни по отношение на 5G мрежовото оборудване на чуждестранни доставчици.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X