Операторски Технологии

Основателят на Huawei очаква дългогодишни конфликти в сферата на 5G

Иван Гайдаров

С Huawei в центъра на продължаващата и все по-агресивна търговска война между САЩ и Китай, на хоризонта се задават редица големи промени, които малцина очакваха само преди година.

"Никога не бих могъл да очаквам този спор да бъде толкова интензивен. Знаехме, че ако има два отбора, които се изкачват на една и съща планина от противоположни страни, в крайна сметка ще се срещнат на върха и може да се сблъскат. Просто не очаквахме този сблъсък да бъде толкова интензивен и да доведе до конфликт между апарат на една държава от една страна и частна компания – от друга", коментира Рен Женгфей, основател на Huawei, който за пореден път описва историята на конфликта и резултатите от него.

По думите му се задава съкращаване на работни места и опростяване на структурата на управление на компанията. Договорите и плащанията ѝ също ще бъдат подложени на по-голям контрол, за да се следи от близо свободният паричен поток. Научноизследователската и развойната дейност също ще усетят негативното влияние на търговската война.

Именно последното е и най-проблематично за китайския технологичен гигант. Huawei може да издържи на финансовото въздействие и репутационните щети в следствие на икономическия сблъсък между двата гигант, но никой не е планирал изоставане в технологично отношение. Добрата новина идва от 5G дивизията на Huawei, която по думите на Рен е в добра кондиция.

"През август и септември даваме старт на 5G производствения процес. Това означава, че в началото ще можем да произвеждаме само по около 5000 базови 5G станции всеки месец в рамките на този период. Планираме в последствие да произведем 600 000 базови 5G станции тази година и поне 1,5 милиона през следващата година. Това означава, че не е необходимо да разчитаме на американски компании, за да оцелеем в тази област", категоричен е той.

Huawei все още може да се счита за лидер по отношение на радиотехнологиите и трансмисията на сигнали. Освен това се предполага, че те вече са приключили с бета режима на своите 5G продукти. В същото време обаче клиентите вече се насочват към мащабируемо внедряване на новия стандарт, а китайската компания изпитва известни трудности със суровините, нужни за производство. Това е може би едно от най-очевидните въздействия на търговската война. Huawei също така трябваше да пренасочи някои продукти, за да гарантира, че щетите от американското ембарго могат да бъдат компенсирани.

Другото очевидно предизвикателство пред Huawei е свързано с мобилната операционна система. Според Рен перспективите за проблеми в това отношение вече се очертават ясно. Той добавя, че създаването на Harmony OS е проект, продължаващ вече "няколко години", което обаче е съмнително. Ако Рен и мениджърският екип бяха очаквали тази ситуация и работеха в посока минимизиране на щетите от нея от години, компанията въобще нямаше да е изправена пред тези мрачни перспективи.

"Ако САЩ не искат да ни продават операционната система Android, няма да имаме друг избор, освен да развием собствената си екосистема. Това не е нещо, което може да се постигне за една нощ. Смятаме, че ще ни отнеме две или три години, за да изградим тази екосистема. В светлината на всичко това имаме сериозни съмнение, че ще успеем да станем играч №1 на пазара на устройства", подчертава Рен.

Това е огромен проблем за Huawei, а потенциалните щети не трябва да се подценяват.

Ако Huawei не може да разреши проблема с Android, това потенциално се превръща в риск за сигурността на потребителите, тъй като устройствата на технологичния гигант няма да получават навременни актуализации. Интеграцията на Harmony OS в устройства на Huawei може да бъде единственият разумен път за справяне с проблемите със сигурността, но без поддържащата екосистема е трудно да се оправдае закупуването на устройство с тази операционна система.

Последиците от конфликта между Вашингтон и Пекин започват да стават очевидни, не само когато говорим за бизнеса на Huawei. Обтегнатите взаимоотношения между правителствата ще се отразят на цялостното внедряване на телекомуникации от ново поколение.

Конфликтът между САЩ и Китай можеше да се очаква, като се има предвид, че и двете страни имат амбиции да задават дневния ред в 5G икономиката. Появата на Доналд Тръмп в Белия дом обаче нямаше как да бъде предсказана. Именно това е и променливата, която изненада всички.

Да наречем президента Тръмп нетрадиционен, определено не би било достатъчно. Подходът към политиката, управлението на взаимоотношенията и разрешаването на конфликти, прилагани от настоящата администрация, често стват обект на сатира от страна на анализаторите, според голяма част от които тези методи не отиват на една от най-влиятелните държави в света. Това е нещото, което Рен нямаше как да предвиди със сигурност.

Досега Huawei все пак успява да удържи на напора на бурята, но защитните сили на компанията видимо се изчерпват, а щетите стават все по-видими.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X