Операторски Технологии

Nokia изпреварва Huawei в сделките за 5G оборудване

Network World

Nokia отчита сериозно покачване на интереса към своето телекомуникационно оборудване от следващо поколение през последните седмици. Компанията дори е изпреварила по брой 5G поръчки своя китайския съперник Huawei, твърди един от директорите ѝ.

По думите на Федерико Гийен шведската компания вече има 42 търговски 5G поръчки, което я позиционира пред китайския технологичен гигант и Ericsson. Основна причина за това разместване на пазара на мрежови 5G технологии е свързана с притесненията на САЩ относно потенциални рискове за сигурността, произтичащи от близостта на Huawei с китайското правителство.

Към момента Huawei е получила приблизително 40 търговски 5G поръчки. А другият шведски играч - Ericsson – е обявил публично 19 договора. Клиентите все повече търсят Nokia за оборудването на своите основни мрежи от следващо поколение, за подсигуряване на най-чувствителните части от своята мрежова инфраструктура или за цялостна подмяна на сегашния си доставчик”, казва Гийен, като добавя, че е рано да се говори за тенденция, но “в последните седмици този процес е видим”.

По думите му е налице особен интерес от страна на европейските държави, които все още обмислят ролята на китайските доставчици за изграждането на своите мрежи. Там, където този дебат продължава да се води, Nokia се превръща все по-често в реална алтернатива.

Шведската компания обяви, че 22 от 5G сделките ѝ са с клиенти като T-Mobile, Telia и Softbank, а новите поръзки, спечелени от края на март досега, са 12. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X