Операторски Технологии

Нова сателитна система на SpaceX ще захранва с интернет недостъпни райони

Network World

Знаете ли, че във всеки американски щат част от населението няма достъп до широколентов интернет и изобщо до интернет връзка? Според Федералната комисия по комуникациите това засяга повече от 24 милиона американци, или около 8% от населението.

В световен мащаб нещата са още по-лоши. Към април 2019 г. 81% от развитите страни и само 56% от населението на света имат достъп до интернет. А е грешно да се гледа на глобалната мрежа само като на среда за развлечения и медии. Правителствените услуги, обявите за работа, достъпът до образование, както и до стоки и услуги предоставят значително по-голяма стойност за тези, които имат връзка с глобалната мрежа.

 

Икономическото развитие със сигурност би се ускорило, ако въпросните потребители, които нямат достъп до световната комуникационна мрежа, получат такъв. Не само това - безпрепятственият достъп до онлайн информация би помогнал за борба с ограниченията, налагани от цензурата в много държави, където такива все още съществуват. Въпреки това, към днешна дата недостъпността на определени региони до глобалната интернет мрежа е факт. Но докога?

Първото изстрелване на Starlink

Starlink, следващото поколение спътникова мрежа на SpaceX, се очаква да се превърне в решение на този проблем, предлагайки надеждни и достъпни широколентови интернет услуги в недостъпни до момента места. За да постигне тази голяма цел, компанията изстреля своята ракета-носител Falcon 9 за многократна употреба, натоварена с 60 спътника, всеки един с тегло от 227 кг.

Първият старт, който се състоя на 23 май, беше един от многото планирани. SpaceX си е поставила за цел да изпрати почти 12 000 спътника с ниска орбита. Въпреки че подобни сателити вече съществуват, те обикалят около Земята на височина от 35,786 километра, което води до повече от половин секунда латенция на сигнала. Това нанася загуби на финансовата и развлекателната индустрия например, както и на други сегменти, за които е необходима бърза връзка, без никакво забавяне.

За да решат този проблем, спътниците на Starlink ще обиколят Земята 65 пъти по-близо от сегашните. Това би довело не само до намалена латентност (оценена на между 25 и 35 милисекунди), но и до скорости от порядъка на 10 милиарда бита в секунда - 10 пъти по-бързи от тази на оптична интернет връзка. За сравнение, текущата глобална средна стойност за изтегляне / качване е 26 мегабита в секунда.

Почти 12 000 сателита

За да се постигне глобално покритие, SpaceX трябва да активира поне 800 спътника, а 1000 активни единици ще направят мрежата икономически жизнеспособна. “За да се свържат с новата система, потребителите ще се нуждаят от приемник на стойност от около 200 долара, който изглежда като малка пица“, коментира изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск, като добавя, че те са достатъчно малки, за да бъдат инсталирани в жилище, на покрива на автомобил, на кораби, самолети, което значително разширява възможностите за доставка на широколентова връзка.

От общо 11 900-те сателита, SpaceX планира да изпрати 4,400 в ниска земна орбита и още 7 500 в много ниска земна орбита. Всички те трябва да бъдат пуснати в експлоатация до 2027 г., като целият проект се оценява на около 10 млрд. долара. Според Мъск ако той се окаже успешен обаче, има потенциала да донесе печалба от 30 милиарда долара годишно.

Въпросните приходи пък компанията ще използва за разработката на Starship, супер-тежкотоварната система, чрез която Мъск смята да изпрати милиони заселници на Марс в рамките на следващите десетилетия.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X