Операторски Технологии

Големи щатски компании замразиха доставките за Huawei

Владимир Владков

Редица големи американски производители на чипове, включително Intel и Qualcomm последваха решението на Google и замразиха доставките на компоненти и софтуер за Huawei, за да изпълнят експортната забрана на правителството, като това е много сериозна заплаха за втория в света производител на смартфони.

През миналата седмица щатското търговско министерство добави Huawei в списъка с фирми, на които е забранено да купуват компоненти от местни компании. Този ход, оправдан с обявеното национално икономическо извънредно положение за забрана на технологиите и услугите на „чуждестранни противници“, не позволява на китайския производител да купува компоненти от американски компании без специален лиценз. Ограничението е подобно на това, което бе наложено на ZTE през 2018 г.

Освен Intel и Qualcomm, Broadcom и Xilinx също са обявили пред Bloomberg, че няма да доставят на Huawei компоненти до следващо нареждане.

Междувременно Google заяви, че ще прекрати достъпа до актуализациите на своята операционна система Android в новите телефони на Huawei. Представител на Google e казал на Reuters: „Ние спазваме заповедта и преразглеждаме какви ще са последиците“.

Интернет гигантът добавя, че потребителите на смартфони на Huawei с приложения на Google ще могат да продължат да ги използват и да свалят обновления на приложенията, но следващата версия на смартфоните на китайския производител ще загубят достъпа до приложения и услуги, пише Reuters.

Huawei разчита много на щатските производители на чипове, като Intel е основният доставчик на сървърни чипове, а Qualcomm я снабдява с процесори и модеми. Поделението на китайската компания HiSilicon харчи милиарди за развитие на собствена технология за чипове, област, в която щатските конкуренти са глобални лидери. Huawei се стреми да намали своите многомилиардни годишни разходи за компоненти, както и риска от прекъсвания на щатските доставки, каквито се очертават в момента.

Том Уорън, старши редактор в The Verge, написа в Twitter, че замразяването на доставките означава, че никакви нови чипове няма да бъдат доставяни на Huawei преди да бъде разрешена по някакъв начин търговската война между САЩ и Китай. „Трудно е да си представим как Huawei ще продължи да работи глобално, ако това е началото на нова Студена война“

Същевременно и щатските компании ще загубят големи приходи от спирането на доставките. В туита на Том Уорън са обявени изчислените загуби на отделните компании. Доставките за Huawei от NeoPhotonics представляват 40% от общия оборот, за Micron – 13%, за Lumentum – 11%, за Qorvo- 11%, за Skyworks – 10%, за Qualcomm – 10%, за Xilinx – 10%, за Finisar – 8%, а за Broadcom – 5%.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X