Операторски Технологии

Добри новини за 5G смартфоните: Qualcomm и Apple пак са заедно

Владимир Владков

Изненадващо Qualcomm и Apple разрешиха дългогодишните си спорове относно лицензирането на патенти, подписвайки 6-годишна сделка, с която се споразумяха да сложат край на всички съдебни спорове помежду си. Като част от споразумението Apple подписа и многогодишен договор за доставка на чипсети и се съгласи да направи еднократно плащане на Qualcomm, като сумата не бе разкрита. Споразумението за лицензиране на патенти е в сила от 1 април и предлага на Apple опция за двугодишно удължаване.

Apple и Qualcomm направиха съобщението, докато се готвеха да се оттеглят в съда на 16 април, като тази съдебна битка се води за $1 милиард, искани от производителя на чипсети. Това обезщетение обаче става невалидно, тъй като споразумението решава всички съдебни спорове в световен мащаб между двете компании, включително искове, свързани с производители, подизпълнители на Apple. В съобщение до инвеститорите Qualcomm заяви, че този ход ще допринесе за „повишаване на стабилността“ на лицензионния бизнес на компанията.

Джак Голд, президент и главен анализатор в J. Gold Associates, заяви, че новината е шок за мнозина, но я нарече „правилното нещо“ за двете компании. Той добавя, че сделката е победа за Qualcomm, която освен лицензионно споразумение, ще получи и известна еднократна сума от Apple. Но производителят на iPhone също ще се възползва от споразумението, тъй като ще получи достъп до 5G чипове по-бързо, отколкото ако продължи да разчита на конкурентите на Qualcomm.

„Повечето от големите производители на телефони ще имат 5G телефони тази година… Apple не е сред тях. Те имат проблеми да поддържат сегашния си пазарен дял, така че те наистина трябва да решат този въпрос“

Голд отбеляза още, че има ясни губещи от това съобщени, сред които Intel, която получи статут „доставчик на 5G чипове за Apple“ след спора с Qualcomm. Редица публикации сочат, че Apple и Intel имат все по-напрегнати отношения, а Голд заяви, че сега е още по-малко вероятно Apple да се обърне към съперника на Qualcomm за доставка на 5G чипове.

Анализаторът добавя още, че сделката „изправя на нокти“ и други доставчици на телефони. След като Apple има достъп до 5G технологията на Qualcomm, може да се окаже, че не след дълго нейните устройства ще се изравнят с предложенията от ново поколение на Samsung и Huawei.

Малик Саади, вицепрезидент на ABI Research, коментира споразумението така: „Това са добри новини за 5G смартфоните! Това е голяма новина за мобилната технологична иновация. Споразумението за интелектуалната собственост между Apple и Qualcomm е ясно признание на Apple, че Qualcomm е незаменим партньор, когато стане дума за 5G мобилна иновация“, добавя Саади.

Според него, Qualcomm може пак да се окаже в позицията на единствен доставчик на модеми за iPhone. „Остава да видим дали Apple ще използва решението RFFE на Qualcomm или само 5G модема на Qualcomm“.

Qualcomm е най-големият доставчик на 5G мобилни модеми. Компанията може да се сблъска с известна конкуренция от Huawei или Samsung, но тя ще е доста ограничена, смята анализаторът.

Анализаторите вече се чудеха дали Apple ще може да осигури 5G функционалност на своя iPhone през 2020 г. „Това се дължи на решението на Apple да избере Intel като единствен партньор за 5G модема, а двете компании много трудно съчетават своите търговски и технологични цели, така че да отличат 5G iPhone от конкуренцията. Сега Apple се върна към Qualcomm като партньор за 5G модема, а натискът ще е върху Qualcomm, която трябва да демонстрира, че е успяла там, където Intel се провали – да даде възможност на Apple да вкара 5G в iPhone през 2020 г. и да го отличи ефективно от останалите“, коментира още Саади.

В съзвучие с тази новина се появи и съобщение от Intel, че спира разработката на своя 5G модем за смартфони. „Може би ще се досетите като мен – двете съобщения нямат нищо общо, но изглеждат добре координира“, заявява анализаторът от ABI Research.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X