Операторски Технологии

Мобилните технологии за смарт ютилити

Владимир Владков

ВСИЧКИ ПРИЛОЖЕНИЯ за интелигентния град, за фабриката от тип „Индустрия 4.0“, за свързания автомобил или за умния дом трябва да събират и да изпращат данни. „Можете да създадете суперинтелигентна роботизирана кофа за боклук, която автоматично да го събира от дома ви, но дали това решение е приложимо и ефективно“, коментира Питър Гаспър, IoT Fellow в A1 Telekom Austria Group.

Операторите се стремят да измислят как най-ефективно да събират необходимите на бизнеса данни и да внедрят най-подходящите технологии. „Ние се ориентираме към технологии, които могат да осигурят мобилен пренос на данните с нужната скорост, качество, покритие на мрежата и не на последно място - ефективно от гледна точка енергийно потребление“, поясни той. Гаспър даде за пример внедрен от A1 датчик в надземен хидрант на Hawle, който изпраща данни на ВиК оператора кога е отворен, засича дали има изтичания, алармира при замръзвания на водата и др. Според Гаспър има 3 основни изисквания към мобилното решение за IoT приложения:

  1. Цена на хардуера. „Не може да монтираш в една система хардуер, който е по-скъп от актива, който ще обслужва. Затова не може с добро, но скъпо устройство да „убиваме“ бизнес сценария още преди да сме създали работещ прототип“, обясни Гаспър.
  2. Второто изискване е добро покритие. „На 7 метра дълбочина, където са разположени много от тръбите и за вода, и други инфраструктури, не проникват стандартните 2G, 3G или LTE комуникации. Същевременно датчиците в тези тръби и колектори изпращат само два–три пъти на ден данни или при настъпване на дадено събитие. Затова операторът трябва да предложи технология, която пренася малко количество данни, но сигналът да прониква на голяма дълбочина“, добави специалистът.
  3. Третият важен фактор е батерията. За малките датчици не е нужен захранващ кабел. В домакинствата също има места (например около тръбите за водата), където няма електрическо захранване и се налага уредът да използва енергия от вградена батерия. „Затова операторът трябва да предложи технология, която да пести живота на батерията“, заяви Гаспър.

 

Налични радиотехнологии за пренос на данни с малка мощност (LPWA)

За приложения с малък обхват вече са се наложили технологии като Zigbee, Thread, Bluetooth, WiFi. “Тези технологии могат да се използват и за отчитане на показния от свързани електромери, газомери или водомери, но пак се налага служител на ютилити компанията да дойде лично да ги провери (макар и дистанционно). Същевременно уредът не може да реагира в реално време на дадено събитие, например при повреда“, обясни той.

Втората група технологии LPWA с голям радиообхват от няколко километра осигуряват пренос на данни на голяма дистанция. При тези технологии се монтират базови станции, поддържащи непрекъсната работа на мрежата, датчикът винаги може да изпрати показания към сървъра, включително при дадено събитие, или сървърът може да поиска данни от сензора или група сензори. Тези технологии използват или лицензиран, или нелицензиран радиочестотен спектър.

Технологиите, които използват лицензиран спектър, включват GSM, LTE-M и NB-IоT. Технологиите, които разчитат на нелицензиран радиочестотен спектър, са Sigfox и LoRa. “В този случай операторите не си „говорят“ с регулаторите, но и няма контрол върху смущенията. Тези системи са подходящи за частни обекти, където няма възможност за инсталиране на други смущаващи мрежи, например на летищата. Но ако искаш да контролираш смущенията и да предотвратиш риска друг да излъчва broadcast сигнал в твоя капацитет, трябва да избереш лицензиран РЧ спектър. Операторът ще плаща такси за него, но ще е сигурен, че в него няма да има смущения, и винаги ще знае точно с колко капацитет разполага“, обясни Гаспър предимствата на радиотехнологиите в лицензирания РЧ обхват.

 

Най-добрият избор е NB-IoT

Именно с оглед на съвременните изисквания на IoT приложенията за умния град A1 залага на технологията NB-IoT, която е най-добрият избор по отношение на добро покритие, ниска цена на хардуера и голям живот на батерията. Спектралната плътност на мощността (PSD) и повторителите при NB-IoT могат да осигурят до 20 dB по-добро покритие в сравнение с GSM мрежите, осигурявайки до 10 пъти по-добро покритие. „Това означава, че сигналът може лесно да премине през 5-сантиметрови бетонни стени например“, обяснява Гаспър.

Освен това NB-IoT се нуждае само от 200 kHz лента (именно оттам идва името narrowband), а това означава, че тя може да съществува като допълнение към съществуващите клетъчни мрежи. Цените на първите NB-IoT устройства са съизмерими с тези на GSM и GPRS, но търсенето бързо расте и цените спадат, като според стандартизиращата организация 3GPP единичната цена на NB-IoT модул скоро ще спадне под $5.

„Това означава, че ВиК компаниите например могат да поставят на тръбите сензори, поддържащи тази проста, но сигурна технология, които ще изпращат по 5 измервания на ден, а батерия с размери на тенис топка ще им позволи да оперират поне 10 години“, добави Гаспър.

Но NB-IOT е само част от пъзела.

Тази технология не може да се използва за приложения, изискващи пренос на голямо количество данни, като видеонаблюдението например. Именно затова операторът трябва да предложи на клиента си технология, подходяща за конкретния бизнес сценарий. Не по-малко важен фактор е мащабируемостта. Ако предложиш прекалено просто устройство, но са нужни твърде много инженерни усилия за инсталирането и управлението им, това ще убие бизнес сценария. Не на последно място трябва да се вземе предвид и сигурността, т.е. да се намали рискът от намеса на външен субект в радиокомуникацията и възможност от злоупотреба с данните, преконфигуриране на датчиците или получаване на достъп до сървърите. Именно тези рискове са предвидени в решенията, поддържащи NB-IoT, каза още Гаспър.

"А1 България" вече предлага редица продукти в сферата на Интернет на нещата. Усилията на компанията в тази насока са базирани на NB-IoT стандарта, тъй като той е най-подходящ за изграждане на мрежа от голям брой умни устройства, които да могат да обменят информация помежду си в реално време. Именно с помощта на тази технология днес А1 предлага у нас решения за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране. Компанията представи иновативните си решения в тази посока за пръв път у нас още през пролетта на 2018 г. на събитие в Монтана, като вече има реализирани пилотни проекти за институциите и бизнеса.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X